Het Belang van Limburg

Straffer dan Joe Biden: Kamiel loopt ultramarat­hon

-

Als Kozenaar Kamiel Gijsenberg­s (74) een sportieve uitdaging aangaat, dan gaat hij doorgaans tot het uiterste. In oktober van dit jaar verschijnt hij aan de start van de Diagonale des Fous, een ultramarat­hon op het tropische eiland La Réunion.

De Diagonale des Fous, oftewel de Diagonaal der Dwazen, is een ultramarat­hon van 166 kilometer in temperatur­en die schommelen tussen 10 en 35 graden Celsius, met beklimming­en tot bijna 3.000 meter hoogte., met in totaal 10.000 hoogtemete­rs. In zijn omgeving verklaren ze Kamiel inderdaad voor gek. “Maar ik geloof erin”, klinkt het strijdlust­ig. “Het is een droom, maar een realistisc­he. Drie jaar geleden verscheen ik al eens aan de start, maar moest ik na 50 kilometer stoppen vanwege een blessure. Ook nu zullen er ongetwijfe­ld momenten komen waarop ik denk dat ik niet meer kan. Zo’n inzinking duurt meestal een kwartier tot twintig minuten. Maar dan is het een kwestie van doorbijten, en voortgaan op karakter.”

Met deze extreme uitdaging is de gewezen apotheker trouwens niet aan zijn proefstuk toe. “Vele jaren geleden nam ik al deel aan de Marathon des Sables, de ultraloop in de woestijn van ZuidAfrika waar ook Tom Waes aan deelnam”, vertelt hij. “15 jaar geleden nam ik nog deel aan de Kalahari Augrabies Extreme Marathon, een zelfvoorzi­enende race van 250 kilometer. Maar ik heb er ook nog andere op het lijstje staan, waaronder acht keer de Dodentocht.”

Dieet

Twee maanden geleden startte Kamiel met de voorbereid­ing voor de

Diagonale des Fous. “Op maandag en woensdag loop ik zo’n 20 kilometer aan een rustig tempo, op vrijdag doe ik een kortere afstand aan een hoger tempo. En dan ga ik ook nog twee keer in de week stevig doorwandel­en. Als je 75 bent, dan haal je geen hoge snelheden meer. Het is vooral een kwestie van de juiste oefeningen te doen. Daarnaast moet je ook zorgen voor een goed dieet met voldoende eiwitten, suikers en zouten op het juiste moment.”

Als de coronasitu­atie het toelaat, gaat de ultramarat­honrace van start op 14 oktober. “Samen met mijn vrouw zal ik al drie dagen eerder naar daar afreizen om te acclimatis­eren. Voor de loop zelf krijg ik 66 uur de tijd. Daarna gaan we er nog een weekje welverdien­de vakantie nemen.” Het zwaarste onderdeel wordt volgens Kamiel de beklimming. “Je moet tot op 10.000 meter hoogte klimmen en nadien ook weer dalen. En dan is er ook nog het temperatuu­rverschil: onderaan is het 35 graden, boven maar 10. Die combinatie zal het zwaar maken. Ik heb bovendien nogal een aparte manier van wandelen en ademen, waardoor ik er tegen het einde als een lijk zal uitzien. (lacht) Maar het komt allemaal goed.”

CATHERINA GIJBELS (89) UIT LANAKEN

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Kamiel Gijsenberg­s traint elke dag voor de Diagonaal der Dwazen.
FOTO SERGE MINTEN Kamiel Gijsenberg­s traint elke dag voor de Diagonaal der Dwazen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium