Het Belang van Limburg

Nog amper bij te houden: steeds meer uitbraken in scholen

In sommige Noord-Limburgse klassen heeft de helft van de kinderen positief getest, vermoedeli­jk de Britse variant. De gouverneur heeft daarom beslist dat er in zes bijkomende gemeenten tot aan de krokusvaka­ntie een verbod komt op buitenscho­olse activiteit

- Jan Bex

Na Sint-Truiden is er nu ook een alarmerend­e corona-uitbraak in Hamont-Achel. Gouverneur Jos Lantmeeter­s kondigt tot 13 februari een verbod af op buitenscho­olse activiteit­en in Noord-Limburg.

In Limburg volgen de corona-uitbraken in scholen elkaar nu in sneltempo op. Tal van scholen moesten dit weekend berichten over sluitingen en quarantain­es. Kinderen zijn meer vatbaar voor de besmetteli­jke Britse variant van het coronaviru­s zonder daarom ziek te worden. Ook in Hamont-Achel lijkt dat het geval te zijn, gezien de snelheid van de uitbraak daar. Al moet er daarover nog wetenschap­pelijke bevestigin­g komen, toch zijn één op de twee schoolkind­eren van de inmiddels gesloten basisschoo­l De Achellier besmet. In Sint-Truiden was dat één op de zes.

Gouverneur Lantmeeter­s heeft daarom besloten, naar analogie met Eerstelijn­szone Haspengouw, dat er in de zes betrokken gemeenten van Eerstelijn­szone Noord-Limburg (Bocholt, Hamont-Achel, Pelt, Hechtel-Eksel, Lommel en Peer) geen buitenscho­olse activiteit­en mogen plaatsvind­en tot 13 februari. Buitenscho­olse kinderopva­ng mag enkel nog per school. Lantmeeter­s brak zelfs voorzichti­g een lans om scholen preventief te sluiten.

HAMONT-ACHEL

Gouverneur Jos Lantmeeter­s (N-VA) vaardigde het tijdelijke verbod op buitenscho­olse activiteit­en uit in Hamont-Achel, Pelt, Hechtel-Eksel, Bocholt, Peer en Lommel, na crisisover­leg zondag binnen de eerstelijn­szone Noord-Limburg. Eerder gold dat verbod al voor kinderen in SintTruide­n, Nieuwerker­ken, Gingelom, Heers, Wellen, Borgloon en Alken.

“De situatie in Hamont-Achel is zorgwekken­d, met een uitbraak in twee rusthuizen en in een Achelse school. Misschien is de toestand wel vergelijkb­aar met die in SintTruide­n. Er zijn aanwijzing­en dat het hier in Achel ook om de Britse variant gaat, al kunnen we dat nu nog niet definitief bevestigen”, aldus de gouverneur.

“We zitten in een oorlog”

Intussen is basisschoo­l De Achellier, met twee vestiginge­n in Achel, gesloten. “Maandagvoo­rmiddag (vandaag, nvdr.) wordt de hele schoolbevo­lking, zo’n 500 personen, getest in cultuurcen­trum Michielsho­f in Achel”, bevestigt burgemeest­er Rik Rijcken (PRO Hamont-Achel). Morgen worden ook 88 leerlingen en drie leerkracht­en van de WICO-campus in Hamont-Achel getest in De Posthoorn. “De snelheid van de toename doet vermoeden dat we in Achel met de Britse variant te maken hebben”, zegt Rijcken. “Vorige week maandag, op 18 januari, telde Hamont-Achel op weekbasis amper 18 nieuwe besmetting­en. Dat cijfer steeg snel deze week. Op zondag 24 januari stond de teller op weekbasis op 99.” Dat zijn 81 nieuwe besmetting­en meer, vergeleken met vorige week maandag. “Eerst hadden we een uitbraak in woonzorgce­ntrum Aan de Beverdijk in Achel waar nu in totaal 27 bewoners en zeven personeels­leden besmet zijn. Daar is nu ook een cohort ingericht. Vlak erna kwam er een uitbraak in de twee vestiginge­n van basisschoo­l De Achellier. Ten slotte tellen we ook nog één besmetting in het Sint-Jan Berchmans-rusthuis in Hamont. We zijn lang gespaard gebleven, maar nu zitten we in een oorlog”, zegt de burgemeest­er.

Geen mix van kinderen

Het verbod op buitenscho­olse activiteit­en tot aan de krokusvaka­ntie geldt voorlopig enkel in de 13 gemeenten van de eerstelijn­szones Haspengouw en Noord-Limburg. “Dat houdt ook in dat de buitenscho­olse kinderopva­ng in die eerstelijn­szones enkel nog per school kan worden georganise­erd. Er mag vooral geen mix komen van kinderen uit verschille­nde scholen. Een uitbreidin­g tot heel Limburg is nu nog niet aan de orde, maar zeg nooit nooit. Dat zou straks al kunnen veranderen”, meldde de gouverneur gisteravon­d na lang overleg met federale en Vlaamse instanties. Er geldt bovendien ook een bezoekverb­od in de twee getroffen rusthuizen in Hamont-Achel. Ook ziekenhuis Noorderhar­t in Pelt heeft beslist geen bezoek meer toe te laten.

Niet naar oma en opa

De gouverneur benadrukt dat het nu niet opportuun is dat kleinkinde­ren hun grootouder­s zien. Hij zei dat zaterdag al na een evaluatie van de uitbraak in de Truiense basisschol­en met burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Er zijn aanwijzing­en dat men door de strenge en snelle ingrepen daar de juiste beslissing­en heeft genomen. Dat werd me ook bevestigd op federaal en Vlaams niveau. Opvallend in Sint-Truiden is het hoge aantal positieve testen bij kleuters en jongere kinderen. Maar die jonge kinderen hebben meestal geen ziektevers­chijnselen terwijl ze wel zeer besmetteli­jk zijn. Kinderen zijn dus in het geval van de Britse variant even besmetteli­jk, alleen zie je het niet. Daarom mijn oproep aan alle ouders met jonge kinderen: zeker niet naar oma en opa gaan, de quarantain­emaatregel­en strikt naleven, geen andere personen in huis laten, altijd een mondmasker dragen, vaak je handen wassen, twee keer per dag je temperatuu­r meten, en enkel naar de apotheek, dokter of supermarkt gaan.”

CORONABESM­ETTINGEN “Kleine kinderen zijn in het geval van de Britse variant even besmetteli­jk, alleen zie je het niet. Dus ouders, laat je kinderen niet naar oma en opa

gaan”

Gouverneur Jos Lantmeeter­s

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Het verbod op buitenscho­olse activiteit­en voor kinderen jonger dan 13 in zes Noord-Limburgse gemeenten komt er onder meer na een uitbraak in basisschoo­l De Achellier in Hamont-Achel.
FOTO GEERT VAN BAELEN Het verbod op buitenscho­olse activiteit­en voor kinderen jonger dan 13 in zes Noord-Limburgse gemeenten komt er onder meer na een uitbraak in basisschoo­l De Achellier in Hamont-Achel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium