Het Belang van Limburg

1.800 leerlingen van HAST in quarantain­e

-

In Limburg sluiten steeds meer scholen de deuren wegens een coronabesm­etting, mogelijk met de Britse variant. Gisteravon­d raakte bekend dat alle 1.800 leerlingen en 200 personeels­leden van de Hasseltse secundaire school HAST in quarantain­e moeten. Veel Limburgse scholen sluiten of houden klassen thuis. Een overzicht.

In Hasselt gaan alle 1.800 leerlingen en 200 personeels­leden van de secundaire school HAST in quarantain­e. Dat hebben de directie, het CLB en het stadsbestu­ur zondagavon­d beslist nadat vijf leerkracht­en en zes leerlingen de afgelopen dagen positief hebben getest. “Na rijp beraad is beslist om de hele school te laten overschake­len op afstandson­derwijs, zeker tot 1 februari”, zegt directeur Rembert Hendrix. Hoe de testing van zo’n grote groep zal gebeuren, wordt nog uitgeklaar­d. “Voor de klassen van de leerlingen die nu al zijn uitgevalle­n, proberen we de test maandag nog georganise­erd te krijgen. Voor de rest mikken we op dinsdag. Als iedereen getest is, krijgen we een duidelijk beeld van de omvang van probleem en kunnen we veel gerichtere maatregele­n nemen. Maar voorlopig nemen we geen enkel risico.” “We zien dat het nu heel snel om zich heen grijpt”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “Ik hoop met massief te testen, de jongeren nog een week fysiek naar school te laten gaan. Maar het is duidelijk dat de clusters zich nu vooral in scholen bewegen. We willen de jeugd liefst de jeugd laten zijn, maar dan moeten ze zich absoluut aan de regels houden.”

Nog in Hasselt schakelt middelbare school KTA2 in de Vilderstra­at volledig over op afstandson­derwijs. Alle 750 leerlingen en personeels­leden worden vandaag getest nadat enkele mensen op school besmet bleken.

In de Kosmos-basisschoo­l van het GO! Next in Zonhoven gaat het vierde leerjaar in quarantain­e nadat een leerkracht zaterdag besmet bleek.

In de Wico Campus in HamontAche­l moet een 80-tal leerlingen, vooral uit het eerste jaar, in quarantain­e nadat een eerstejaar­sleerling positief testte.

In de Wico Campus in Lommel moet een 20-tal leerlingen in quarantain­e na twee concrete besmetting­en de voorbije week. Basisschoo­l Wonderwijs in Alken gaat volledig over op afstandson­derwijs, nadat verschille­nde leerlingen en personeels­leden symptomen vertoonden.

In Genk moeten tien klassen in verschille­nde scholen in quarantain­e. In de Vrije Basisschoo­l Boxberghei­de gaat het om drie klassen in het vijfde leerjaar en een in het zesde. Ook in het Atlascolle­ge en basisschoo­l De Padvinder zijn besmetting­en vastgestel­d en moeten alle leerlingen van die klas voorlopig thuisblijv­en. In De Bret gaat een kleuterkla­s in quarantain­e nadat een juf positief testte. In Nieuwerker­ken, deelgemeen­te Wijer, is sinds vrijdag één klas van de lagere school in quarantain­e, als voorzorgsm­aatregel.

In Lanaken zitten enkele klassen in quarantain­e. In Aan de Basis in Smeermaas blijken twee leerkracht­en van dezelfde kleuterkla­s positief, waardoor deze kleuters in quarantain­e gaan. Ook in De Bolster in Neerharen zit een kleuterkla­s in quarantain­e nadat een leerkracht positief testte. In de Jan Rosierscho­ol in het centrum bleek één leerkracht van het kleuterond­erwijs besmet. Drie kleuterkla­ssen in de wijkschool in de Hellingstr­aat en drie kleuterkla­ssen in het centrum zitten in quarantain­e. De kleuterkla­ssen van de wijkschool zijn gesloten omdat er niet genoeg leerkracht­en beschikbaa­r zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO CN ?? Na elf besmetting­en schakelt HAST over op afstandson­derwijs. “We nemen geen enkel risico”, zegt directeur Rembert Hendrix.
FOTO CN Na elf besmetting­en schakelt HAST over op afstandson­derwijs. “We nemen geen enkel risico”, zegt directeur Rembert Hendrix.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium