Het Belang van Limburg

Sneltest voor alle leerlingen na besmetting in hun klas

-

Vlaamse scholen krijgen een eigen teststrate­gie die vanaf nu stelselmat­ig wordt uitgerold. Dat maakte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondag bekend. Van zodra er binnen de schoolmure­n een mogelijke besmetting wordt gemeld, zal op dag 1 een sneltest worden aangeboden aan alle hoogrisico­contacten.

Bij een negatieve test, zal op dag 7 een PCR-test worden afgenomen. De betrokken leerlingen of leerkracht­en blijven intussen in quarantain­e. Als er een vermoeden van een cluster bestaat, zullen mobiele testteams worden ingeschake­ld die met een bus ter plaatse komen. Vanaf vandaag al zullen lagerescho­olkinderen die in contact gekomen zijn met een besmet kind als een hoogrisico­contact beschouwd worden. Tot nu toe waren ze een laagrisico­contact.

Hierdoor zullen veel meer kinderen worden getest. Net als voor volwassene­n wordt de quarantain­e voor besmette kinderen verlengd tot tien dagen.

“We blijven het maximaal mogelijke doen om zoveel mogelijk scholen open te houden”, zegt minister Weyts. “Net daarom grijpen we daar waar nodig kordaat in met maatregele­n afgestemd op de lokale situatie en dit op grond van de geldende draaiboeke­n. In sommige gevallen betekent dat de sluiting van een of meerdere klassen, in andere gevallen zelfs van een hele school.”

Van de bijna 4.000 scholen in Vlaanderen is er vandaag een twintigtal volledig gesloten en een dertigtal deels gesloten, maar dat aantal loopt op. Weyts: “Zeg nooit nooit, maar in het gros van de scholen stelt zich geen groot probleem en dus moeten we die scholen ook niet sluiten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Leerlingen krijgen een sneltest zodra er in hun klas een mogelijke besmetting wordt gemeld.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Leerlingen krijgen een sneltest zodra er in hun klas een mogelijke besmetting wordt gemeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium