Het Belang van Limburg

Uitbraak Sint-Truiden lijkt onder controle

- Jan Bex

CORONATEST­EN

SINT-TRUIDEN

Vrijdagavo­nd telde Sint-Truiden 66 besmetting­en, met als voornaamst­e haard basisschoo­l Schuttersh­of. Al waren er nog drie andere Truiense scholen bij de uitbraak betrokken. Daar kwamen zaterdag 23 besmetting­en bij toen de vrijdagres­ultaten van de massascree­ning van schoolkind­eren bekend raakten. “Zaterdag hebben we in de sporthal 650 personen getest”, zegt dokter Johan Vanderveld­en, voorzitter van de Eerstelijn­szone Haspengouw. “Bij die 650 PCRtesten hebben we 8 besmetting­en vastgestel­d. Zaterdag hebben we vooral contacten van contacten getest, alsook kleuters, maar die kunnen we enkel testen als de ouders dat vrijwillig doen. Zondag hebben we niemand meer getest.

De sporthal komt weer in beeld als we de positieve schoolkind­eren op dag negen een tweede keer laten testen om te zien of hun virale lading laag genoeg is. Hoogrisico­contacten zullen dan weer vanuit contacttra­cing opgeroepen worden zich te laten testen in triagecent­ra.”

Britse variant

Daarmee lijken de contouren van de Truiense uitbraak stilaan duidelijk. “Dat klopt”, bevestigt Vanderveld­en. “We weten waar het zit. Nu is het cruciaal dat iedereen zich ook houdt aan de opgelegde quarantain­e.” Dat vindt ook gouverneur Jos Lantmeeter­s: “De nationale overheden, alsook de virologen en Sciensano, zeggen dat we in Limburg de uitbraken goed hebben aangepakt. In SintTruide­n is nu gebleken dat hoe verder we van de schoolbevo­lking getest hebben, hoe minder besmetting­en we vinden. In SintTruide­n was toch één op zes van de schoolkind­eren besmet, in Hamont-Achel zelfs één op twee. Dat betekent dat we in Sint-Truiden geen bijkomende maatregele­n moeten treffen. Men is nu vooral bezig de Truiense uitbraak in te kapselen. Nu moet men zich ook houden aan de quarantain­es. Dat is ook het uiteindeli­jke doel voor Noord-Limburg.”

Op TVL zei de gouverneur zondagavon­d ook nog dat een sluiting van de scholen voor het gezondheid­ssysteem het overwegen waard is. “Al is dat niet mijn bevoegdhei­d, dat is aan Vlaanderen. Maar met de Britse variant is het duidelijk dat jonge kinderen even besmetteli­jk zijn als ouderen zonder daarom zelf ziek te worden.”

Militairen

Opvallend zaterdag, de rust en discipline waarmee kinderen, al dan niet vergezeld van een ouder, zich mondjesmaa­t aanboden. Had het te maken met het feit dat de massascree­ning in de Trudosport­hal zaterdag uitgevoerd werd door soldaten? Vier ploegen van militaire ambulancie­rs en verpleegku­ndigen namen de PCRtesten af. Er was immers een tekort aan civiele verpleegku­ndigen. Defensie ging in op de vraag van de stad Sint-Truiden. “Sinds vrijdagavo­nd weten we dat we naar Sint-Truiden moesten komen”, knikt ambulancie­r Jan uit Maaseik. “Wij zijn van de medische dienst 2EMI uit Leopoldsbu­rg. Tot nu zijn we tijdens de coronacris­is ingezet in woon-zorgcentra. Dit is de eerste keer dat we zo’n massascree­ning doen. Geen probleem. We zijn hiervoor opgeleid.”

Ook burgemeest­er Veerle Heeren, zaterdag in de sporthal, kon het niet genoeg herhalen: “Testen, tracing en in isolatie dan wel quarantain­e gaan, dat moeten we nu streng toepassen. Waarbij we de mensen oproepen zich alsjeblief­t aan de bekende veiligheid­smaatregel­en te houden.”

Burgemeest­er van Sint-Truiden

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Met hulp van Defensie werden zaterdag de PCR-testen in de Trudo-sporthal uitgevoerd door militairen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Met hulp van Defensie werden zaterdag de PCR-testen in de Trudo-sporthal uitgevoerd door militairen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium