Het Belang van Limburg

Limburg heeft hoogste besmetting­swaarde van het land

- Jan Bex

HASSELT

Het gaat weer de verkeerde kant uit met de besmetting­scijfers, zeker in Limburg. Met 1,171 heeft Limburg nu het hoogste reproducti­egetal van alle provincies.

Door de recente uitbraken, onder meer in Sint-Truiden en HamontAche­l, zijn er de afgelopen week 1.299 vastgestel­de besmetting­en bijgekomen, 27 procent meer dan de week ervoor.

Is dit het begin van een derde golf nu de veel meer besmetteli­jke Britse variant van het coronaviru­s ook in België voet aan de grond krijgt? Testen in de Truiense school Schuttersh­of bevestigen immers dat de Britse mutatie hier mee verantwoor­delijk is voor de uitbraak. Ook in Achel wordt, gezien de snelheid van de uitbraak, gevreesd voor de Britse variant. Een op twee schoolkind­eren van basisschoo­l De Achellier was daar besmet.

Doden

In het algemeen gaan in België de ziekenhuis­opnames, altijd een belangrijk­e graadmeter, omhoog. De afgelopen week waren er dat gemiddeld 132 per dag. Dat is een stijging met 14 procent. Ook het aantal doden stijgt sinds lang weer, zij het met 1 procent. Van alle provincies heeft Limburg het hoogste reproducti­egetal met 1,171. Als het reproducti­egetal hoger is dan 1, dan neemt het aantal besmetting­en toe onder de bevolking. De nationale r-waarde bedraagt 1,088.

De uitbraak in Hamont-Achel laat zich nu ook zien in de cijfers van ziekenhuis Noorderhar­t in Pelt. Daar gingen het aantal opnames van 11 op zaterdag naar 16 opnames op zondag. Het aantal mensen dat intensieve zorg nodig had, verdrievou­digde dit weekend: van 1 naar 3.

CORONACIJF­ERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium