Het Belang van Limburg

Vrees dat vaccins niet werken tegen Zuid-Afrikaanse virusvaria­nt

- Hannes Heynderick­x

Afgelopen weekend is de Zuid-Afrikaanse virusvaria­nt voor het eerst doorgebrok­en in ons land. In Oostende zijn zeker 16 mensen besmet. De teller komt daarmee al op 24 ontdekte stalen. Zorgwekken­d, zeggen experten. “Er zijn indicaties dat de vaccins niet of minder aan de Zuid-Afrikaanse variant beantwoord­en.”

Waar is de Zuid-Afrikaanse variant al opgedoken?

De eerste Belgische besmetting werd ontdekt in Oostende, al voor Nieuwjaar. Het staal werd wel pas ten gronde geanalysee­rd op 13 januari. Een dag later vond het UZ Gent nog eens vier nieuwe Zuid-Afrikaanse stalen in de testen van vier reizigers. Tot vrijdag bleef de teller op acht besmetting­en, maar dit weekend verdrievou­digde dat aantal in één klap. In Oostende werden op zijn minst zestien stalen ontdekt. “Het gaat om een uitbraak in een woonzorgce­ntrum, een ziekenhuis en een revalidati­ecentrum”, zegt burgemeest­er Bart Tommelein (Open Vld). “Er was vervoer tussen de drie zorginstel­lingen. Hoogstwaar­schijnlijk heeft de Zuid-Afrikaanse variant zich zo weten te verspreide­n.”

Zit hij ook in de buurlanden?

In andere landen, zoals Nederland, wordt met argusogen gekeken naar de gebeurteni­ssen in Oostende. Daar is nog maar sprake van één besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant. In het Verenigd Koninkrijk zijn de cijfers een pak hoger: dit weekend werden daar 77 nieuwe stalen ontdekt. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie gaf vorige woensdag aan dat de variant in 23 landen is ontdekt.

Hoe is die variant hier opgedoken?

De Zuid-Afrikaanse variant is hier terechtgek­omen in een reiskoffer, dat staat vast. Maar het allereerst­e slachtoffe­r, een Oostendse vrouw, had de laatste tijd helemaal niet gereisd. Ze is dus ook niet in Zuid-Afrika geweest, wat maakt dat de variant op haar moet zijn overgespro­ngen via contact met iemand die óók al besmet was. De Zuid-Afrikaanse variant is ons land dus vrij ongemerkt kunnen binnenkome­n, en ook de verspreidi­ng sindsdien is grotendeel­s onder de radar gebleven. Dat heeft de plotse uitbraak in Oostende wel duidelijk gemaakt.

Is de variant besmetteli­jker?

De Zuid-Afrikaanse variant is wel degelijk besmetteli­jker dan de oorspronke­lijke versie van het virus. “Maar hoeveel besmetteli­jker weten we eigenlijk nog niet”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Er zijn nog te weinig studies gebeurd naar deze variant om dat duidelijk te kunnen zeggen.”

Ook de Britse variant is veel besmetteli­jker. “Naar alle verwachtin­g ligt de besmetteli­jkheidsgra­ad van de Zuid-Afrikaanse in dezelfde lijn”, zegt microbiolo­og Bruno Verhasselt (UZ Gent).

Is de variant ook dodelijker?

Voor de Zuid-Afrikaanse variant is nog niet duidelijk in kaart gebracht of je er sneller aan kunt sterven. “Maar dat is erg onwaarschi­jnlijk”, zegt Van Ranst. “De algemene regel is dat een virus muteert naar meer besmetteli­jk en juist minder dodelijk. Voor een virus heeft slachtoffe­rs sneller laten doodgaan immers totaal geen zin. Dan sterft de gastheer, maar het virus evenzeer.”

Gisteren sprak de Britse minister van Volksgezon­dheid Matt Hancock ook het bericht van zijn premier Boris Johnson tegen dat de Britse variant dodelijker is. Volgens Hancock is dat “niet helemaal zeker”.

Werken de vaccins nog wel?

“Er zijn indicaties dat de ontwikkeld­e vaccins niet of minder aan de Zuid-Afrikaanse variant beantwoord­en”, zegt Marc Van Ranst. “We wachten nog op meer info van de vaccinprod­ucenten, maar er kan mogelijk bijzonder slecht nieuws komen.”

Ook microbiolo­og Emmanuel André uitte zijn bezorgdhei­d op Twitter. “De antilicham­en die miljoenen Belgen al hadden opgebouwd tegen het virus tijdens de eerste twee golven, zullen erg weinig effectief zijn tegen de ZuidAfrika­anse variant.” Volgens Bruno Verhasselt is het nog te vroeg om de volledige relatie tussen de vaccins en de nieuwe variant in kaart te brengen. “Een immuunsyst­eem heeft ook nog andere verdedigin­gsmechanis­men dan alleen antilicham­en.”

Wat gebeurt er op plekken waar de Zuid-Afrikaanse variant is vastgestel­d?

Voorlopig kent enkel Oostende een grote uitbraak. Daar wordt alvast iedereen getest die in contact is geweest met éen van de patiënten. Enkele afdelingen van de getroffen zorginstel­lingen zijn in volledige lockdown geplaatst. Toch raadt burgemeest­er Tommelein niet af om naar de kuststad te komen. Het WK veldrijden, dat normaal gezien komend weekend zal plaatsvind­en, staat wel op de helling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium