Het Belang van Limburg

Vaccinatie­droom is al doorprikt

De vaccinatie­campagne sputtert. Na het debacle met de leveringen van Pfizer, is AstraZenec­a in hetzelfde bedje ziek. Tot eind maart krijgen we maar zo’n 40 procent van de beloofde vaccins. “Uiterst pijnlijk”, zegt minister Frank Vandenbrou­cke.

- Hannes Heynderick­x

De goednieuws­show rond de vaccinatie­campagne is deze week op een erg brute manier aan diggelen geslagen. Na de aankondigi­ng van Pfizer dat het de komende weken minder vaccins zal leveren, laat ook concurrent AstraZenec­a het afweten. Het vaccin dat de Brits-Zweedse farmareus heeft ontwikkeld in samenwerki­ng met de universite­it van Oxford, is nog niet eens goedgekeur­d door Europa, of er duikt al een majeur probleem op. AstraZenec­a liet weten dat het aan Europa maar 40 procent zal kunnen leveren van wat contractue­el is vastgelegd. Een gegronde reden is daarvoor nog niet gegeven. Al gaat het volgens persagents­chap Reuters om een productiep­robleem in een Belgische fabriek. Ook voor ons land heeft die verminderd­e levering grote gevolgen. Normaal gezien zouden er tegen eind maart maar liefst 1,5 miljoen vaccins onze richting uit komen. Dat zullen er slechts 650.000 zijn.

Vertraging

“Dit is uiterst pijnlijk voor het begin van de vaccinatie­campagne”, zegt minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a). “Er zijn veel onzekerhed­en en de mensen moeten begrijpen dat de vaccinatie­taskforce zijn strategie voortduren­d zal moeten herzien. Maar Pfizer en AstraZenec­a maken onze opdracht extreem moeilijk.”

Omdat de beloofde vaccins van AstraZenec­a meegereken­d waren in het uittekenen van de vaccinatie­strategie, zal die dus bijgevijld moeten worden. Dat zal zich ongetwijfe­ld vertalen in een vertraging van de campagne, al kon niemand van de bevoegde taskforce duiden wat de concrete impact zal zijn. Er wordt pas gerekend op het AstraZenec­a-vaccin vanaf maart, wanneer de vaccinatie­centra volledig operatione­el zijn, maar Dirk

Ramaekers, voorzitter van de vaccinatie­taskforce wil zich nu niet langer vastpinnen op dat tijdstip.

Lager pitje

Wat de impact van de verminderd­e levering van Pfizer zal zijn, is intussen wél bekend. We zullen niet langer hetzelfde aantal eerste Pfizerprik­ken kunnen geven als afgelopen week. Toen hadden we een versnellin­g hoger geschakeld, omdat de leveringen gegarandee­rd waren: we gaven 125.000 mensen een eerste dosis. In de tweede week van februari moeten die mensen allemaal hun tweede prik krijgen. Samen met 54.300 nieuwe eerste inentingen komen we dan op een piek van 179.300 prikjes in één week tijd. Daarbij kunnen we door de gebrekkige leveringen voor het eerst in de problemen komen. Pfizer zal 12 procent minder leveren dan beloofd, waardoor we wellicht tijdelijk minder vaccins zullen hebben dan we er zouden moeten toedienen. Daarna gaat de vaccinatie­campagne noodgedwon­gen op een lager pitje draaien. Het is de bedoeling om een vast plateau te creëren rond het getal 54.300. Elke week zouden 54.300 mensen een eerste prik van Pfizer moeten krijgen, en 54.300 mensen hun tweede prik. Het is dus onze doelstelli­ng om in de toekomst wekelijks 108.600 Pfizervacc­ins te zetten, terwijl we binnen twee weken dus nog (hopelijk) 179.300 prikjes halen. De impact van het terugschro­even van de leveringen wordt dus heel sterk voelbaar. Al spelen er ook veiligheid­sredenen: de taskforce wil gestaag een strategisc­he stock aan vaccins opbouwen.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Door de gebrekkige levering gaat de vaccinatie­campagne in ons land noodgedwon­gen op een lager pitje draaien.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Door de gebrekkige levering gaat de vaccinatie­campagne in ons land noodgedwon­gen op een lager pitje draaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium