Het Belang van Limburg

Nederlands verzet tegen avondklok ontaardt in rellen

In Nederland is het hele weekend gedemonstr­eerd tegen de invoering van de avondklok. Onder meer in het Limburgse Stein en in Eindhoven werden daarbij winkels vernield en auto’s in brand gestoken.

- Dominique Minten

Dat de eerste avond met coronaklok bij onze noorderbur­en niet rimpelloos zou verlopen, stond in de sterren geschreven. De invoering ervan blijft omstreden. De Tweede Kamer zette vorige week het licht op groen, maar de meeste parlements­leden staken hun twijfels over de zin ervan niet onder stoelen of banken. Ook veel Nederlande­rs vragen zich nog altijd af waarom precies ze nu hun huis niet meer uit mogen. Alle cijfers gingen de voorbije weken de goede kant uit. De avondklok gaat bovendien al om 21 uur in. Dat voelt veel beperkende­r aan dan om middernach­t zoals hier.

“Goddelijke wetten”

Dus bleef het zaterdagav­ond niet overal even rustig. Vooral in Urk, op Flevoland, liep het protest uit op rellen. Niet verrassend: de vissersgem­eenschap is al generaties een buitenbeen­tje in Nederland. De Urkers vormen een diepreligi­euze groep die zich niet al te veel aantrekt van de regels die in Den Haag worden opgesteld. In oktober kwamen ze al in het nieuws omdat ze zich niet hielden aan de regels voor het kerkbezoek. In de hervormde gebedshuiz­en kwamen op zondag honderden mensen samen, terwijl premier Rutte net had beslist dat kerkbezoek beperkt moest worden tot 30 mensen. Daar hadden de Urkers weinig begrip voor. “Het verbaast me dat kerken zo gedwee de overheid volgen en de coronamaat­regelen accepteren alsof het bijna goddelijke wetten zijn”, verwoordde een predikant het.

Toch leken de Urkers zich sinds november beter te gedragen. De hechte gemeenscha­p werd geconfront­eerd met grote uitbraken. Urk werd de meeste besmette gemeente van Nederland. Dat zette velen aan het denken. Maar de avondklok werkte bij de Urkse jeugd opnieuw als een rode lap op een stier. Net bij het ingaan van het uitgaansve­rbod verzamelde­n zaterdagav­ond tientallen jongeren in de haven om te protestere­n. Daartoe was eerder op de dag via sociale media opgeroepen. Dat protest liep al snel uit de hand. Eerst werd de politie bekogeld met vuurwerk en stenen, daarna werd de corona-teststraat in brand gestoken. Er werden ook politieaut­o’s vernield. Burgemeest­er Cees van den Bos sprak van een “dramatisch­e” gebeurteni­s. Ook de plaatselij­ke gezondheid­sdienst is in shock. De schade aan de teststraat is zo groot dat er voorlopig niet meer getest kan worden. “Al onze mensen zetten zich met hart en ziel in, en dan is dit een flinke een klap in ons gezicht”, zei Cees Verdam, directeur van de gezondheid­sdiensten van Flevoland. Ook in het Limburgse dorp Stein, vlak over de grens met Maasmechel­en, liep het protest uit de hand. Hier moest de oproerpoli­tie ingezet worden omdat jongeren de ordehandha­vers met vuurwerk bekogelden. Burgemeest­er Marion Leurs reageert boos: “We leven in een vrij land, waar iedereen zijn mening kan geven. Maar dit is niet de manier. Wat mij betreft was dit ook absoluut geen demonstrat­ie, maar moedwillig­e rellen.”

Winkels geplunderd

Het protest ging zondag door. In Urk werden journalist­en van de NOS belaagd, een beveiliger kreeg een bijtende vloeistof in de ogen gespoten. In Eindhoven en Amsterdam moest de politie het waterkanon inzetten en charges uitvoeren tegen demonstran­ten. Vooral in Eindhoven liep het protest uit de hand. Winkels werden geplunderd en auto’s in brand gestoken. Ook in Nederlands-Limburg waren er zondagavon­d weer rellen. In Venlo bekogelden jongeren de politie met stenen en vuurwerk. In Roermond reden tientallen mensen na de avondklok toeterend in auto’s rond. Ze staken ook vuurwerk af. In Stein was het eveneens opnieuw onrustig. Het verzet tegen de coronamaat­regelen trekt een bont allegaartj­e van misnoegde Nederlande­rs aan. Ze verzamelen zich onder de noemer ‘Nederland in verzet’ en hun drijfveren zijn erg uiteenlope­nd. Wat ze gemeenscha­ppelijk lijken te hebben: boosheid over het beleid van tien jaar Mark Rutte. Dat zegt althans Michel Reijinga, die het protest online organiseer­t. Reijinga ging in 2018 failliet als organisato­r van feesten. Hij zegt dat hij tegen geweld is. Daarom had hij dit weekend opgeroepen om alleen maar een “kopje koffie te gaan drinken op het Museumplei­n”. Maar daar hadden zijn volgers geen boodschap aan. Zaterdag alleen werden 3.600 boetes uitgedeeld en 25 mensen aangehoude­n.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Hoewel het verboden was kwamen in Eindhoven gisteren duizenden mensen samen om te betogen tegen de avondklok. Het protest liep volledig uit de hand. Winkels werden geplunderd en auto’s in brand gestoken.
FOTO ISOPIX Hoewel het verboden was kwamen in Eindhoven gisteren duizenden mensen samen om te betogen tegen de avondklok. Het protest liep volledig uit de hand. Winkels werden geplunderd en auto’s in brand gestoken.
 ?? FOTO AFP ?? In het vissersdor­p Urk werd brand gesticht in een coronatest­straat. Die is nu compleet onbruikbaa­r.
FOTO AFP In het vissersdor­p Urk werd brand gesticht in een coronatest­straat. Die is nu compleet onbruikbaa­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium