Het Belang van Limburg

“Ook veganisten vaccineren zich best”

Het vaccinatie­vraagstuk beroert de veganisten. Op internet circuleert heel wat (des)informatie over de inhoud van vaccins en het testen op proefdiere­n. Viroloog én dierenarts Steven Van Gucht sust de gemoederen.

- Beau Melders

Net als veel andere veganisten twijfelt Jana Depré (19) uit Tienen over een inenting met het coronavacc­in. Op sociale media wordt er namelijk onder vegans hard gediscussi­eerd over het testen van de vaccins op dieren en het vermoedeli­jke gebruik van dierlijke producten. De studente biotechnol­ogie staat zo voor een ethisch dilemma. “Het is enorm moeilijk, ik zit er heel hard mee. De ernst van de situatie is duidelijk en het nut van een vaccinatie zie ik in. Maar ik ben al vijf jaar vegan en heb moeite met de dierproeve­n in de testfase. Bovendien circuleert op het internet veel tegenstrij­dige informatie over de inhoud van de vaccins. Onlangs las ik nog dat de vaccins walvisvet zouden bevatten. Dat zorgt vaak voor hevige discussies. ”

Kalverseru­m

Viroloog Steven Van Gucht verzekert alvast dat het merendeel van de Belgische vaccins geen dierlijke restanten bevatten. “De vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech - die momenteel worden toegediend - bevatten alvast geen dierlijke restanten. Ze zijn volledig synthetisc­h. Voor het vaccin van Janssen Pharmaceut­ica ligt dat iets anders. Voor bepaalde delen van de productie werden kleine hoeveelhed­en kalverseru­m gebruikt. Bepaalde cellen die nodig zijn voor het vaccin, worden daarmee gevoed. Maar het eindproduc­t bevat geen dierlijk product, dat wordt volledig opgezuiver­d. Het is wel zo dat bepaalde oudere en buitenland­se vaccins soms dierlijke producten bevatten.” Wat wel klopt, is dat de vaccins getest worden op proefdiere­n. “Om na te gaan of het vaccin veilig is voor gebruik bij mensen, wordt het eerst bij dieren toegediend. Daar kan je niet buiten, dat is wettelijk verplicht in de meeste landen. Meestal gaat het om muizen, ratten of hamsters. Maar in bepaalde fases van de ontwikkeli­ng kan het ook zijn toegediend aan een aantal primaten. Een handjevol.”

Zieke zilverrug

Van Gucht, dierenarts van opleiding, begrijpt als geen ander de bekommerni­s van Jana en andere veganisten. “Maar als je inzit met de gezondheid van wilde dieren en huisdieren, laat je jezelf best vaccineren. Elke dag leren we bij over het virus en we weten ondertusse­n dat het virus besmetteli­jk is voor een hele resem bedreigde diersoorte­n. Mensapen - zoals bijvoorbee­ld de bedreigde zilverrug kunnen het virus krijgen en er zelfs ziek van worden. Katachtige­n, van luipaarden tot de huiskat, zijn eveneens vatbaar. ” Bovendien heeft transmissi­e bij dieren een bijkomend risico. “Wanneer het virus overslaat naar dieren, bestaat er altijd een kans op een mutatie. Dat is ook zo bij de mens. We hebben er alle belang bij dat de dieren geen reservoir zijn voor het terugsprin­gen van een gemuteerd virus op de mens. Denk maar aan de miljoenen nertsen die intussen uitgegroei­d werden, uit vrees voor een nieuwe variant. Bovendien mogen we niet vergeten dat het virus naar alle waarschijn­lijkheid komt van een Chinese vleermuis.”

Geen alternatie­f

Veganist Bart Vanderlee treedt de virologen bij en onderstree­pt het nut van vaccineren. De Helchteren­aar baat in Lanaken Andapanda uit, een winkel die vegetarisc­he hondenbrok­ken verkoopt. “Het is een debat dat leeft, op sociale media heb ik al verschille­nde discussies zien passeren. Maar anders dan bij voeding zijn er voor vaccins niet veel alternatie­ven. Zoals meneer Van Gucht aanhaalt, hebben bovendien zowel wilde dieren als huisdieren baat bij een vaccinatie. Bovendien is het totale aandeel in het dierenleed ook te verwaarloz­en in vergelijki­ng met het aandeel van de vlees- en zuivelindu­strie.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Veganist Bart Vanderlee met zijn hond Anda. Hij laat zich alvast wel vaccineren: “Het dierenleed voor de productie van vaccins is beperkt.”
FOTO SERGE MINTEN Veganist Bart Vanderlee met zijn hond Anda. Hij laat zich alvast wel vaccineren: “Het dierenleed voor de productie van vaccins is beperkt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium