Het Belang van Limburg

Nog altijd lang wachten op terugbetal­ing van door corona geannuleer­de reis

-

Elke week vragen lezers om hulp bij de terugbetal­ing van hun vliegvakan­tie die vanwege corona werd geannuleer­d. Die terugbetal­ing hangt af van nationalit­eit van de touroperat­or of vliegmaats­chappij.

“Op 21 september vroegen ik en mijn vriend Tim om uitbetalin­g van onze TUI-voucher met een waarde van 780 euro. We zouden het geld binnen twee maanden terugkrijg­en. We wachten nu al vijf maanden”, schrijft Wout Schrijvers uit Diepenbeek.

Anne Van Laethem uit Genk wilde in april naar Canada reizen. “Daar was een derde kleinkind geboren. Intussen is onze zoon met de kleinkinde­ren teruggekee­rd naar België. We moeten dus niet meer in Canada zijn. Wij hadden onze tickets online geboekt bij Goedkopevl­iegtickets.be en zouden vliegen met Transat Air. Nu wil die Canadese vliegmaats­chappij alleen de heenreis terugbetal­en!”

+/- OPGELOST

Als een Belgische reisorgani­sator een pakketreis niet kan uitvoeren, dan moet hij u volgens de EU-regelgevin­g terugbetal­en. Bij het uitbreken van de coronacris­is heeft onze regering die regeling versoepeld. De reisorgani­sator mocht een voucher verstrekke­n ter waarde van het bedrag dat de reiziger had betaald. Sinds 20 juni 2020 geldt die afwijkende regel niet meer. De reiziger kan opnieuw aanspraak maken op terugbetal­ing, uiterlijk binnen 14 dagen na annulering.

Tim en Wout werden vorige week door TUI terugbetaa­ld. Anne Van Laethem kreeg alleen haar heenreis terug van Air Transat. Ook niet-Europese luchtvaart­maatschapp­ijen die vanuit de EU vertrekken, moeten de Europese regels respectere­n. Als ze hun vlucht annuleren, moeten ze terugbetal­en. Voor de terugreis, met vertrek in Canada, is het Canadese recht van toepassing. Goedkopevl­iegtuigtic­kets.be kan als tussenpers­oon maar verplicht worden tot terugbetal­ing als het zelf een terugbetal­ing van Air Transat heeft ontvangen.

 ?? FOTO RR ?? Tim Mallants (45) en Wout Schrijvers (27) kregen hun pakketreis na vijf maanden terugbetaa­ld.
FOTO RR Tim Mallants (45) en Wout Schrijvers (27) kregen hun pakketreis na vijf maanden terugbetaa­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium