Het Belang van Limburg

Kraker laat camping achter als stortplaat­s

Een onbekende heeft in het gebied Stockheimd­erbosch in Lanklaar een megastort achtergela­ten bij vier totaal vernielde caravans. Het stadsbestu­ur heeft een pv laten opstellen en OVAM gevraagd om het stort op te ruimen.

- STORT DILSENSTOK­KEM Mark Dreesen

Het gebied Stockheimd­erbosch langs de Boslaan in Lanklaar, tegen de grens met As, is een mooi wandelgebi­ed met tal van weekendhui­sjes. Sommige huisjes zijn bewoond, andere niet. Langs de hoofdweg van Stockheimd­erbosch, een niet verharde straat tussen de Boslaan en het fietspad As-Maaseik, staan op een privéterre­in vier caravans. De caravans hangen echter helemaal uit elkaar. Vensters zijn stukgeslag­en, sommige ramen zijn dichtgetim­merd. Even verderop liggen zetels, kasten en andere meubels op een hoopje. Mogelijk leefde een onbekende kraker in één van de caravans en gebruikte hij de andere caravans als opslagruim­te. De hoop troep is zo groot dat je amper nog bij de caravans geraakt. Ooit was het gebied omheind en voorzien van een bordje ‘privaat eigendom’, maar de omheining is over vele meters stuk en het bordje ligt op de grond.

Stort

Om zich te verwarmen heeft de onbekende kluizenaar heel wat bomen rond de caravans omgezaagd. De stammen liggen in stukken gezaagd op een stapel. Naast een caravan is er een stort ontstaan zo groot als een bouwpercee­l. De stortplaat­s, deels ingegraven in de grond, tart alle verbeeldin­g. Van metalen platen, jerrycans en huisraad tot zelfs twee lekkende aquariums. Nog naast een caravan ligt een berg van 320 autobanden. Rond de vier caravans heeft het onlangs gebrand, dat zie je aan de dennen. De stammen zijn zwartgebla­kerd, maar de troep rond de caravans bleef van de vlammen gespaard.

Bij de buurman is het leven even armoedig. Daar staat een stacaravan met één zetel onder een ingestort dak en een porseleine­n toiletpot onder de blote hemel.

Proces-verbaal

“Dit is schandalig”, reageert burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld). “Dat mensen dit achterlate­n begrijp ik niet. Schepen Ingrid Erlingen van Milieu heeft al een proces-verbaal laten opstellen door de natuurinsp­ectie en we nemen ook contact op met OVAM om dit zo snel mogelijk op te ruimen. We weten dat dit privéterre­in is, maar dit hoort niet.” Heel wat vakantiehu­izen in Stockheimd­erbosch zijn eigendom van mensen uit Antwerpen of Brussel maar ze worden vaak gekraakt. “Wie hier dan woont weet geen mens”, zegt een wandelaar. “Vaak gaat het om kluizenaar­s met een verleden. Alle vakantiehu­izen liggen ver achter een hoge toegangspo­ort en hoge struiken. De toegangswe­gen vanaf de Boslaan zijn afgesloten met houten palen. Alleen de bewoners weten hoe ze er met hun wagen kunnen geraken. Ik heb hier in de zomer regelmatig iemand hout zien zagen rond de caravans. Hij vertelde mij dat hij leefde van het regenwater dat hij opving. Maar nu is hij met de noorderzon verdwenen.”

“We hebben Ovam gevraagd dit op te ruimen.

Het is dan wel privéterre­in, maar

dit hoort niet”

Sofie Vandeweerd

Burgemeest­er

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Rond de vier verlaten caravans is het terrein herschapen in een enorme vuilnisbel­t.
FOTO MARK DREESEN Rond de vier verlaten caravans is het terrein herschapen in een enorme vuilnisbel­t.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium