Het Belang van Limburg

Summie over Dumoulin: “Hij is klaar met koersen”

Eén dag nadat zijn ploeg JumboVisma een cruciale rol had aangekondi­gd voor Tom Dumoulin (30) in het komende wielerseiz­oen, maakte de Riemstenaa­r bekend voor onbepaalde tijd te stoppen. Mentaal gekraakt onder de druk om te presteren. Een verrassend­e beslis

-

Vrijdag maakte JumboVisma nog het programma van Tom Dumoulin bekend. Het hoofddoel bleef uiteraard de Tour de France, waar hij mee als kopman zou starten naast Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. Maar dat was slechts schijn. Een dag later kwam het bericht dat Dumoulin er tijdelijk mee ophoudt. Hij verliet het trainingsk­amp in Spanje om thuis na te denken over zijn toekomst. “Ik voel al een behoorlijk­e tijd – maanden, misschien al een jaar eigenlijk – dat ik heel moeilijk weet hoe ik mijn weg moet vinden als Tom Dumoulin de wielrenner. Met de druk die erbij komt kijken, de verwachtin­gen van verschille­nde partijen. Ik wil het heel graag heel goed doen voor heel veel mensen, maar daardoor ben ik het afgelopen jaar een beetje mezelf vergeten. Wat wil ík eigenlijk, wat wil de mens Tom Dumoulin met zijn leven op dit moment? Dat is een vraag die heel diep vanbinnen al een paar maanden aan het opborrelen is. Ik krijg eigenlijk de tijd niet om die te beantwoord­en.” Dumoulin is een eeuwige twijfelaar. Hij ontdekte pas laat het wielrennen op topniveau – eigenlijk wou hij dokter worden. Zoals zijn vader, die een ivf-centrum leidt. Maar hij werd niet uitgeloot. Toen bleek dat hij wielerprof kon worden, ging hij ervoor. Met succes. Maar Dumoulins eindzege in de Giro van 2017 veranderde alles. Hij werd als een grote held gehuldigd in Maastricht. Toen al besefte Tom Dumoulin dat zijn leven nooit meer hetzelfde ging zijn. Iedere koers zou hij als topfavorie­t aan de start staan. Een nieuwe status, waar de Nederlande­r het moeilijk mee had. Het jaar daarop werd hij tweede in de Giro en de Tour. Maar voor de fans was dat niet genoeg: eens kampioen, altijd kampioen. Dan telt alleen de winst. “Ik heb mij te lang van alles aangetrokk­en wat mensen ervan vinden. Het wordt een keer tijd dat ik voor mezelf op een rijtje krijg wat ík wil”, zegt Dumoulin nu. “Een aantal jaar geleden heb ik

heel mooie resultaten gehaald en ben ik voor eens en voor altijd

Tom Dumoulin, de grote Nederlands­e wielrenner geworden. Daar hebben mensen veel verwachtin­gen bij. Als topsporter zijn je eigen verwachtin­gen al heel moeilijk om te managen. Misschien wil ik nog wel wielrenner zijn, maar dan is het belangrijk dat ik me veel minder ga aantrekken van wat andere mensen daarvan vinden.”

420 dagen zonder koers

De grote trigger bij Dumoulin kwam er ook in 2019, na zijn val in de vierde rit van de Giro. Een dag later gaf hij op met een knieblessu­re. Een maand later deed hij hetzelfde in het Critérium du Dauphiné. Een operatie was noodzakeli­jk. Finaal bleef hij 420 dagen zonder competitie. Dumoulin lag in de knoop met zichzelf, maar ook met zijn ploeg. Hij verbrak zijn contract bij Team Sunweb en nam een nieuwe start bij Jumbo-Visma. Dumoulin verscheen aan de start als medekopman, naast Roglic. Een rol in de schaduw was wellicht beter geweest en dat besefte Dumoulin al snel zelf. In de eerste Pyreneeënr­it gooide hij dat kopmanscha­p van zich af door tempo te maken voor Roglic. De verbazing in de ploegauto van Jumbo-Visma was groot. Met een tweede plaats in de tijdrit op La Planche des Belles Filles eindigde hij nog zevende in de eindstand. Maar het Tourverlie­s van Roglic, na de wonderbaar­lijke terugkeer van Pogacar, kwam ook bij Dumoulin hard aan. Het deed hem opnieuw nadenken. “Wat wil ik nou? Wil ik nog wielrenner zijn? Zo ja, hoe? Als ik de Tour wil winnen, hoe wil ik daarnaarto­e werken? En nu heb ik het gevoel dat ik dat zelf even niet meer weet. Vandaar dat ik er een tijd tussenuit ga, en wie weet waar het toe leidt.” Het zou niet verbazen als dit afscheid definitief is. “Ik ga veel nadenken, wandelinge­tjes maken met de hond en op zoek gaan naar wat ik als mens wil met de fiets. Wat wil ik met mijn leven? Na mijn beslissing voelt het alsof ik een rugzak van 100 kilo kwijt ben.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR, BELGA ?? De winnaar van de Giro kondigde in een videoboods­chap aan dat hij zijn fiets tijdelijk aan de haak hangt.
FOTO RR, BELGA De winnaar van de Giro kondigde in een videoboods­chap aan dat hij zijn fiets tijdelijk aan de haak hangt.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? In de Tour ging Dumoulin al snel tempo maken voor zijn ploegmaat Roglic.
FOTO BELGA In de Tour ging Dumoulin al snel tempo maken voor zijn ploegmaat Roglic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium