Het Belang van Limburg

“Noa Lang is een superaanko­op”

In de week waarin Noa Lang (21) afscheid nam van zijn oma, was hij nog maar eens de grote man bij Club. Met zeven goals en zes assists in vijftien wedstrijde­n heeft hij een groot aandeel in de twaalfpunt­enkloof op Genk.

-

“Bloed, zweet en tranen.” Het levenslied van André Hazes dat al jaren door de Johan Cruijff ArenA galmt, was de voorbije week de rode draad in het leven van Noa Lang. Op het veld van Beerschot droeg hij zijn goal op aan zijn overleden oma en liet hij zijn tranen de vrije loop. De voorbije week speelde Lang mee tegen Oostende, maar coach Philippe Clement gaf zijn aanvaller ook de toelating om naar Nederland te reizen voor de begrafenis. Zondag was hij dan opnieuw beslissend, met een assist voor Bas Dost in de eerste helft en één voor Brandon Mechele in de tweede. Week na week behoort hij tot de uitblinker­s bij Club.

“Noa had een moeilijke week achter de rug met het overlijden van zijn grootmoede­r”, sprak coach Clement. “We hebben hem die dagen met heel de club gesteund. Enerzijds door hem langer dan gepland bij zijn familie te laten. Anderzijds hebben de berichten van zijn ploegmaats hem deugd gedaan. Dat heeft hij ook laten merken toen hij terug bij ons kwam. Noa Lang is een superkerel om mee te werken. Als je hem dingen geeft, krijg je veel terug.”

Voetbalspr­ookje

Aan Langs voetbalspr­ookje bij Club Brugge lijkt voorlopig geen einde te komen. Sinds zijn eerste minuten op het veld van Standard bracht hij de club al zeven goals en zes assists. Cijfers die je meer zou verwachten van een diepe spits dan van een flankaanva­ller. Al is Noa Lang ook geen echte flank. Hij krijgt van coach Clement veel vrijheid om zich te ontwikkele­n.

“Noa is op een heel positieve manier bij Club gekomen. Hij stond er eerst niet voor te springen om naar ons te komen, maar hij heeft goeie gesprekken gehad met verschille­nde mensen van de club en hij voelt zich hier echt thuis. Hij zegt steeds opnieuw dat hij nog beter kan en dat denk ik zelf ook. Hij is 21 jaar en het is het eerste jaar dat hij zoveel wedstrijde­n speelt. Ik heb hem al gezegd dat hij nu aan zestig procent zit. Hij moet nog veel leren, maar hij heeft de groep ook al veel bijgebrach­t. Niet alleen op het veld, maar ook naast het veld, als persoonlij­kheid. Het is een superaanko­op van ons bestuur.”

Zwerven

Door de transfer van Krépin Diatta en de terugkeer van Hans Vanaken speelde Lang tegen Genk vanaf de rechterkan­t en Charles De Ketelaere vanaf links. Maar de jonkies beschikken over de spelintell­igentie om van plaats te wisselen. “Dat zwerven is iets dat ik van de trainer moet doen”, zei Lang in een tv-reactie. “Als ik mijn eigen ruimtes zoek, ben ik op mijn best. Ik ben niet de speler die op de zijkant blijft staan, ik moet gewoon zwerven. Dan komen mijn kwaliteite­n het meest naar boven.” Clement beaamde. “Vandaag stond Charles op links en Noa op rechts, maar we trainen intensief op positiewis­sels met de middenveld­ers, de backs en de spits. We doen dat om zo veel mogelijk chaos te creëren. De komst van Bas Dost is daar ook belangrijk in. Hij geeft de ploeg veel zuurstof, waardoor er veel mensen rond hem kunnen bewegen.”

Na de 3-2 had Lang ook nog een kans om zelf de 4-2 te scoren. Voor de tweede keer dit seizoen liet Clement hem negentig minuten staan. In het slot kreeg hij af te rekenen met krampen. Volgens cijfers van Eleven Sports had hij bijna twaalf kilometer gelopen. “Twaalf kilometer, echt?”, leek Lang verbaasd. “Ik denk dat mijn fitheid nog steeds beter moet. Ik voelde vanaf de 70ste minuut dat ik het fysiek moeilijker kreeg, maar ik ben blij dat ik de 90 minuten heb volgemaakt. Ik voel me steeds sterker worden.”

“Noa heeft de groep

ook al veel bijgebrach­t. Ook naast het veld, als persoonlij­kheid”

Philippe Clement

Trainer Club Brugge

 ?? FOTO BELGA ?? Noa Lang zit al aan zeven goals en zes assists in vijftien duels.
FOTO BELGA Noa Lang zit al aan zeven goals en zes assists in vijftien duels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium