Het Belang van Limburg

“Mooi, maar de weg is nog lang”

Standard zet zijn opmars onder Mbaye Leye voort. De Rouches boekten in een spektakels­tuk tegen Charleroi een felbevocht­en 3-2-derbyzege en duiken de top vier weer in.

-

Spektakel in de Waalse derby. De supporters staken vuurwerk af rond het stadion en de spelers brachten ook vuurwerk op het veld: 3-2. Standard kwam telkens op voorsprong, dankzij achtereenv­olgens Klauss, Balikwisha en Muleka, tussendoor maakte Fall twee keer gelijk voor een stug Charleroi. Charleroi-doelman Penneteau kreeg na wat gekkigheid buiten zijn eigen zestien in de slotfase nog rood. “Charleroi zette ons vanaf het begin hoog vast. Ze pakten 0 op 12 en waren dus gemotiveer­d om hier iets te rapen”, begon Leye zijn analyse. “Ik ben trots op mijn spelers. Dit is toch de choc wallon die we winnen. Als je een derby wint, mag je best tevreden zijn. Al heb ik nog veel dingen gezien die beter kunnen”, herhaalde Leye zijn woorden van de voorbije persconfer­enties.

De Senegalees wil zich na de 12 op 12 niet laten leiden door euforie. Voetjes op de grond, want hij weet dat het snel kan gaan. “Mijn collega hier naast mij (Karim Belhocine, nvdr.) begon het seizoen met een 19 op 21. Iedereen zei toen dat ze gingen meedoen voor de titel. We staan weer in de top vier, maar dat betekent niet veel. In voetbal kan het snel gaan. We zijn zeker nog niet genezen. Charleroi heeft twee keer gelijk gemaakt. Dat wil zeggen dat er nog pijnpunten zijn. Maar we hebben de ingrediënt­en om iets moois neer te zetten.”

Scoren

Toch kun je niet anders dan je afvragen hoe Philippe Montanier naar deze wedstrijde­n kijkt. Onder de Franse oefenmeest­er ging het van kwaad naar erger met de Rouches. Alleen de grootste optimisten geloofden een maand geleden nog in de play-off 1-kansen van Standard. Vandaag doen ze weer volop mee. Leye: “In mijn eerste week probeerde ik mijn basisideeë­n op de groep over te brengen. Ik heb daarna een beetje het geluk gehad dat ik mijn eerste en tweede match won. Zoiets helpt om je spelers mee te krijgen in je verhaal.”

Wat nog opvalt aan het huidige Standard: het kan weer scoren. In de laatste vier matchen troffen ze elf keer raak. Een veel straffer gemiddelde dan de 22 goals in 19 matchen die voor de jaarwissel­ing werden gemaakt. Zowel nieuwkomer Joao Klauss als de goed ingevallen Jackson Muleka scoorde tegen Charleroi. Klauss: “Geweldig! Ik ben superblij met de overwinnin­g, die heel belangrijk is voor de fans.” Muleka: “Het was een beetje instinctie­f dat ik mijn kopbal lobde. Goed voor het vertrouwen, want tot hiervoor had ik nog niet veel laten zien.”

Jeugd

Op de bank bij de Rouches: Mehdi Carcela. De tegenwoord­ig blonde vleugelspi­ts viel later in en zag daarvoor dat Michel-Ange

Balikwisha opnieuw zijn kans greep. Het 19-jarige talent werkte hard en scoorde. Alweer zijn vijfde competitie­goal, waarmee hij gedeeld clubtopsch­utter is met Selim Amallah. Op de rechtsacht­er liet de 18-jarige Hugo Siquet zich ook gelden. Mooi om te zien dat zo’n jeugdig Standard resultaten pakt. Het spreekt zoveel meer aan dan het vreemdelin­genlegioen dat het in het verleden al eens was. 12 op 12. Het resultaat mag er zijn. Standard komt op twee punten van nummer twee KRC Genk. Maar het staat voor een interessan­te week, met uitmatchen tegen Oostende en Club Brugge. Een tweeluik dat het vervolg van het seizoen kan bepalen.

STANDARD: Bodart (6) – Siquet (7), Bokadi (5), Dussenne (6), Gavory (5) – Raskin (6), Bastien (6) – Balikwisha (7), Amallah (6), Lestienne (6) – Klauss (6)

CHARLEROI: Penneteau (5) – Botaka (7), Diagne (6), Dessoleil (6), Kayembe (5) – Fall (7), Gillet (5), Benchaib (5), Morioka (6), Gholizadeh (6) – Rezaei (6)

VERVANGING­EN: 32’ Rezaei door Nicholson (6), 65’ Balikwisha door Carcela (5), 65’ Klauss door Muleka (7), 72’ Benchaib door Ilaimahari­tra (6), 72’ Diagne door Berahino (5), 74’ Lestienne door Cimirot (6), 83’ Fall door Bruno (-), 84’ Gholizadeh door Teodorczyk (-), 87’ Raskin door Tapsoba (-), 87’ Gavory door Laifis (-)

DOELPUNTEN: 13’ Klauss 1-0, 30’ Fall 1-1, 38’ Balikwisha 2-1, 65’ Fall 2-2, 80’ Muleka 3-2

GELE KAARTEN: 50’ Benchaib, 73’ Carcela, 90+2’ Penneteau

RODE KAART: 94’ Penneteau

TOESCHOUWE­RS: Gesloten deuren SCHEIDSREC­HTER: Lardot (5)

 ?? FOTO BELGA ?? Standard duikt na deze zege de top vier weer in.
FOTO BELGA Standard duikt na deze zege de top vier weer in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium