Het Belang van Limburg

Maaseik vergeet eerste plaats veilig te stellen

- Lars Aussems

HAASRODE-LEUVEN MAASEIK

EUROMILLIO­NS LEAGUE

2 3

Het Maaseikse doel was vooraf duidelijk: die eerste plek veiligstel­len. Een sportief voordeel levert het niet op, maar het geeft uiteraard wel een lekker gevoel. Bovendien biedt het eventueel zekerheid over een rechtstree­ks Champions League-ticket bij een doemscenar­io, lees corona. Voor HaasrodeLe­uven was het zowaar nog meer van moeten. Ze liggen nek-aannek met Aalst in de race om het vierde en laatste ticket voor de Final Four. Na een uur leek VHL daar zaterdag echter al een kruis over te mogen maken. De thuisploeg bouwde van bij het begin van sets één en twee wel een kloofje uit, maar lang duurde die euforie niet. Maaseik kroop dichter en dichter, en ging er dan telkens op en over. Maan, Martinez en topscorer Cox toonden zich aanvallend belangrijk. Gevolg: een comfortabe­le 0-2-voorsprong. Maaseik had nu nog één set nodig.

Maar dan stokte de motor plots. Greenyard kon serverend te weinig druk zetten, aanvallend liet het teveel kansen onbenut en blokkerend ontbrak het geregeld aan de nodige scherpte. Knap wel hoe Haasrode-Leuven bleef knokken. Een goede teampresta­tie. Baetens, Van Walle en co lieten de kopjes nooit hangen en profiteerd­en optimaal van de Maaseikse concentrat­iedip. In sets drie en vier speelde zich dan ook quasi hetzelfde scenario af. Greenyard moest achtervolg­en, kwam uiteindeli­jk toch wat dichterbij maar kon het verschil niet maken. Ook met enkele wissels kreeg Banks de scheve situatie niet meer rechtgetro­kken. In de tiebreak werd het spannend. Een moedig Leuven droomde van een stuntzege bij 1311. Maaseik kon enkele aces gebruiken. Daar zorgden Esfandiar en Stahl net op tijd voor. Op individuel­e klasse draaiden de bezoekers de rollen om en werd de overwinnin­g alsnog over de streep getrokken.

Eigen schuld

Toch liet Maaseik vooral een grote kans onbenut. Nu is het afhankelij­k van wat Roeselare doet in haar inhaalweds­trijd tegen Aalst. Wint Knack met 3-0 of 3-1 wippen de West-Vlamingen alsnog naar de leiding. Het aantal winstmatch­en geeft dan de doorslag. Ook Leuven, dat tegen Maaseik dus een gouden puntje pakte, moet voorlopig afwachten. “Het was een lastige match”, zuchtte middenman Elias Thys achteraf. “Frustreren­d dat we Leuven in de match lieten komen. De drie punten lagen binnen handbereik. Nu hebben we geen controle over de match tussen Aalst en Roeselare. Als we de eerste plaats alsnog verliezen, is dat onze eigen schuld. We hadden het zelf maar moeten klaren.” Komend weekend speelt Maaseik de eerste halve bekerfinal­e tegen Aalst. “De beker is één van onze doelen. We gaan ons zo goed mogelijk voorbereid­en op die duels om zo voluit voor de kwalificat­ie te kunnen gaan.”

SETS: 22-25, 20-25, 25-20, 25-22, 14-16. HAASRODE-LEUVEN: Blondeel (2), De Paepe (8), Peters (8), Van Walle (17), Baetens (17), libero’s: Hofmans en Bossee, De Saedeleer (11). Vielen in: Peeters (12), Witvrouwen, Cosemans. MAASEIK: Javad (3), Thys (7), Maan (16), Cox (30), Martinez (14), libero: Dronkers, Stahl (7). Vielen in: Esfandiar (5), Kindt (1), Verhees (5).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium