Het Belang van Limburg

Britse coronavari­ant bereikt Australian Open

- Marc Vermeiren

TENNIS AUSTRALIAN OPEN Ook dat nog… Drie van de tien covid-positieve bubbelbewo­ners op de Australian Open hebben de Britse mutatie, een variant die niet alleen besmetteli­jker maar ook dodelijker is. De drie betrokkene­n zijn leden van de entourage, en dus geen spelers.

Victoria, de provincie die de Happy Slam huisvest, kent al 18 dagen geen nieuwe besmetting­en bij de plaatselij­ke bevolking. Daarom gelden uiterst strikte maatregele­n voor de 1.200 mensen uit meer dan 100 landen die als speler, begeleider of official betrokken zijn bij de Australian Open. Zo zitten onder meer 72 spelers al sinds tien dagen in complete isolatie, 24 uur per dag. Omdat het vliegtuig waarmee zij rond 15 januari in Melbourne landden één of meerdere coranabesm­ettingen bevatte, mogen zij veertien dagen lang onder geen enkele voorwaarde hun hotelkamer verlaten. Het trio met de Britse mutatie bevindt zich uiteraard ook in die isolatie. Spelers die niet onder deze extreme lockdown vallen, kunnen vijf uur per dag buiten om te trainen, te eten of om verzorging te krijgen.

Pleidooi Novak Djokovic

Om het competitie­ve nadeel tussen beide groepen enigszins uit te vlakken, pleitte het nummer 1 van de wereld Novak Djokovic in een open brief voor een versoepeli­ng van het 24 uurs-regime, maar zijn verzoek werd door de plaatselij­ke autoriteit­en kordaat van tafel geveegd. De tennisbonz­en besloten in het kader van gelijkere kansen wél tot enkele kalenderaa­npassingen. De WTA creëert in Melbourne op 3 februari een voorbereid­ingstornoo­i dat exclusief bestemd is voor speelsters die momenteel in volledige quarantain­e verblijven. De ATP schuift voor hun mannelijke lotgenoten zijn drie aanlooptor­nooien met 24 uur achteruit en zal bij gyms, kinesisten en trainingss­essies voorrang geven aan dat type spelers. De Australian Open zelf behoudt zijn data, tussen 8 en 21 februari. Voorlopig, althans.

 ?? FOTO AFP ?? Djokovic pleit voor een versoepeli­ng van het 24 uurs-regime.
FOTO AFP Djokovic pleit voor een versoepeli­ng van het 24 uurs-regime.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium