Het Belang van Limburg

Neuville en Wydaeghe derde bij debuut

- Gert Vermersch

WK RALLY

MONTE CARLO

Een topprestat­ie die er wellicht voor zorgt dat de West-Vlaamse invaller nog een tijd langer in het wereldkamp­ioenschap mag vertoeven. “Ik moet toegeven, het leek nergens op.” Martijn Wydaeghe spaart zichzelf niet, zaterdagvo­ormiddag aan het assistenti­epark in het Zuid-Franse Gap. In de eerste klassement­sproef van de dag had Thierry Neuville meer dan 40 seconden verloren, en Wydaeghe

neemt de schuld op zich. “We hadden van onze ouvreurs veel aanpassing­en aan onze nota’s doorgekreg­en, en ik kreeg ze niet verwerkt. Daardoor reed Thierry zonder vertrouwen.”

Zelfkritie­k

Opmerkelij­k: in de volgende chronorit hadden Neuville en Wydaeghe de tegenstand verpulverd, wat Wydaeghe zijn eerste besttijd op het allerhoogs­te rallynivea­u had opgeleverd. Maar toch verkoos de

West-Vlaming tegenover de media eerst zijn fout te benadrukke­n. Zelfkritie­k die we bij Neuvilles vorige co, Nicolas Gilsoul, zelden hebben gehoord. “Kritiek moet, want anders kan je nooit beter worden”, stelt Wydaeghe een dag later, aan het finishpodi­um in de haven van Monaco. Zijn racepak droop nog van de champagne, de glimlach was kamerbreed. “Ik geef mezelf een zeven op tien voor deze Monte Carlo. Ik denk niet dat er meer mogelijk was, gezien het gebrek aan voorbereid­ing.”

Rust en kalmte

Ook Thierry Neuville gaf blijk van enige tevredenhe­id. “De Toyota’s waren sneller”, aldus de Hyundai-Belg. “Ik denk dat we er het maximum uitgehaald hebben. Een deel van mijn taak deze week bestond er in om Martijn wegwijs te maken, en beetje bij beetje groeide het vertrouwen. Ik was alvast onder de indruk van zijn rust en kalmte. Ik denk dat ik soms nerveuzer was! De komende weken willen we samen onze samenwerki­ng verbeteren. Het ritme waarop hij de nota’s voorleest, de intonatie, er zijn wel wat aspecten waar we aan kunnen schaven. Ik kan nu al stellen dat Martijn bij de volgende rally (de Arctic Rally, eind februari, red.) opnieuw naast me zit, en ik verwacht dat er nadien nog wel een paar wedstrijde­n samen zullen volgen.” Voorin torende Sébastien Ogier boven iedereen uit. De wereldkamp­ioen wist uiteindeli­jk 32 seconden voorsprong op Toyotateam­maat Evans bij elkaar te rijden. Ogiers achtste overwinnin­g in de meeste prestigieu­ze aller rally’s is meteen een nieuw zegerecord.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Thierry Neuville en zijn nieuwe corijder Martijn Wydaeghe op weg naar een derde podiumplaa­ts in de Rally van Monte Carlo.
FOTO ISOPIX Thierry Neuville en zijn nieuwe corijder Martijn Wydaeghe op weg naar een derde podiumplaa­ts in de Rally van Monte Carlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium