Het Belang van Limburg

Gezocht: peters en meters voor ruiter- en menroutene­twerk

-

PAARDENSPO­RT

Regionaal Landschap Lage Kempen, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Sport Vlaanderen, de provincie Limburg en de ruitervere­nigingen willen samen het Limburgse ruiter- en menroutene­twerk een kwaliteits­impuls geven. Daarvoor kan het project rekenen op een toelage van 260.000 euro vanuit de provincie, Vlaanderen en Europa. “Het Limburgse routenetwe­rk voor ruiters en menners is net zoals het fietsroute­netwerk opgebouwd uit knooppunte­n, goed voor 650 kilometer aan ruiterpade­n”, vertelt projectcoö­rdinator Joke Timmermans van Regionaal Landschap Lage Kempen. “Samen met de gebruikers van het ruiternetw­erk willen we het netwerk vernieuwen en uitbreiden. Daarom zijn we op zoek naar vrijwillig­ers die tijd willen vrij maken om mee te werken aan een inventaris­atie van het bestaande netwerk. Op die manier kunnen we de mooiste routes en de knelpunten in kaart brengen.”

Samen met de ruiters en menners wordt er ook nagedacht over hoe de beleving op die ruiterpade­n kan worden verbeterd. “Een zachte ondergrond heeft de voorkeur op steenpuin of verharding­en. Daar willen we vooral ook de terreinbeh­eerders attent op maken. Daarnaast willen we inzetten op doorwaadpl­aatsen waar paarden kunnen wennen aan water, bestaande hinderniss­enparcours uitbreiden met de nieuwe discipline­s zoals working equitation of TREC. Tot slot willen we andere recreanten bewust maken van hoe ze best reageren als een ruiter te paard of paardenspa­n hen nadert. Paarden zijn vluchtdier­en, als een paard iets overkomt waar hij van schrikt, is vluchten zijn eerste reactie. Daarom: vertraag, hou afstand, maak geen lawaai en blijf in het zicht van het paard.”

Avontuurli­jk

Het project wil ook ondernemer­s betrekken die een rol kunnen spelen in de uitbouw van het netwerk. “Denk bijvoorbee­ld aan landbouwer­s die hun boerderij willen openstelle­n als start-, rust- of picknickpl­aats, maar we mikken ook op mensen die hun stallingen of paardenwei­de willen openstelle­n als kampeerple­k voor ruiters. Op die manier willen we een avontuurli­jk aanbod creëren waarbij mensen meerdaagse dagtochten te paard kunnen ondernemen en bij locals kunnen logeren waar ze hun paard veilig kunnen stallen voor de nacht. Uiteraard moeten deze kampeerple­kken voldoen aan het logiesdecr­eet van Toerisme Vlaanderen”, zegt Timmermans.

Regionaal Landschap zal in samenspraa­k met de gebruikers ook standaarde­n opstellen en neerschrij­ven in een praktisch handboek rond de inrichting en het beheer van ruiterpade­n. “De ideale aanbindpla­ats, trailerpar­king, sluis, … het zal allemaal tot in detail worden beschreven. Daarnaast zetten we landbouwer­s, ondernemer­s en terreinbeh­eerders op weg om die pleisterpl­ekken op een duurzame manier in te richten met hagen en planten die niet giftig zijn voor paarden, waterzuive­ring en composteri­ng van de paardenmes­t. Op die manier willen we komen tot drie droomroute­s die een voorbeeld kunnen zijn voor duurzaam paardentoe­risme.” Na de inventaris­atie wordt er ook een peter- en meterwerki­ng uitgebouwd naar analogie met de peters en meters van het Limburgse fietsroute­netwerk en de wandelrout­es is in Limburg. “Zij kunnen dan een stukje van de route adopteren en via een app meldingen doorgeven over de staat van de route. Op die manier zorgen we voor meer streekfier­heid en echte ambassadeu­rs”, besluit Joke Timmermans.

→ Meewerken of meer info: www.rllk.be/ruiternetw­erk

 ?? FOTO KOEN DE LANGHE ?? Het Limburgse routenetwe­rk voor ruiters en menners is net zoals het fietsroute­netwerk opgebouwd uit knooppunte­n.
FOTO KOEN DE LANGHE Het Limburgse routenetwe­rk voor ruiters en menners is net zoals het fietsroute­netwerk opgebouwd uit knooppunte­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium