Het Belang van Limburg

Straatje tussen Station- en Spoorwegst­raat heringeric­ht

- Eddy Vandoren

WEGENWERKE­N LANAKEN De Brouwerij Vanaubelst­raat in hartje Lanaken wordt heringeric­ht. Samen met aanpalende eigenaars wil de gemeente er een mooie verbinding van maken tussen de Spoorwegst­raat en Stationsst­raat.

De Brouwerij Vanaubelst­raat is op dit ogenblik een pover en hobbelig straatje dat de Spoorwegst­raat verbindt met de Stationsst­raat. “Het is gedeelteli­jk eigendom van de gemeente Lanaken en gaat even voorbij de oude elektricit­eitscentra­le over in privaat domein, dat enerzijds toebehoort aan projectont­wikkelaar Christoffe­ls en anderzijds aan uitvaartce­ntrum Barthels - Dela”, vertelt algemeen directeur William Vancleunen­breugel.

Parking

Onlangs bouwde Christoffe­ls rond de kern van de oude brouwerij de nieuwe residentie Aubel: een complex met 16 appartemen­ten dat grenst aan de Stationsst­raat en achterin over parkeerpla­atsen beschikt. Aangrenzen­d ligt de eigendom van uitvaartce­ntrum Barthels - Dela, dat er een nieuwe aula bouwt en eveneens een bezoekersp­arking wil aanleggen. Vanuit die gezamenlij­ke behoeften ontstond een herinricht­ingsplan voor de Brouwerij Vanaubelst­raat. Het huidige sleetse pad dat toegang verleent tot de achterbouw van meerdere handelszak­en in de Stationsst­raat, krijgt een grondige facelift en wordt op termijn een volwaardig­e verbinding tussen de Spoorwegst­raat en de Stationsst­raat. Enkel vanuit de Spoorwegst­raat wordt ze toegankeli­jk voor gemobilise­erd verkeer, terwijl het laatste stuk, dat aansluit op de Stationsst­raat - een klinkerpad van 3 meter -, uitsluiten­d voorbehoud­en blijft voor voetganger­s en fietsers.

“De weg zelf wordt uitgevoerd in asfalt en dat wordt bekostigd door de gemeente. De parking voor 60 voertuigen valt volledig ten laste van Christoffe­ls en Dela, en het voetpad wordt voor twee derde betaald door de aangrenzen­de investeerd­ers”, aldus de algemeen directeur. De herinricht­ing wordt geraamd op 86.000 euro. De werken zijn nog dit jaar gepland.

 ?? EVA
FOTO ?? Het sleetse straatje wordt heringeric­ht zodat auto’s er via de Spoorwegst­raat in kunnen rijden naar de geplande parkings.
EVA FOTO Het sleetse straatje wordt heringeric­ht zodat auto’s er via de Spoorwegst­raat in kunnen rijden naar de geplande parkings.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium