Het Belang van Limburg

Projectont­wikkelaars moeten meer groen aanplanten

Na extra aandacht voor betaalbaar wonen en mobiliteit vraagt Hasselt voortaan ook meer groen bij bouwaanvra­gen. “Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat Hasselaren comfortabe­l kunnen samenleven”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+).

- Dirk Jacobs

Het aantal inwoners groeit, maar de oppervlakt­e van de stad blijft dezelfde. “Daar willen we op inspelen door voor grotere bouwprojec­ten 25 vierkante meter groen per kopkussen te vragen”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Marc Schepers. “Als we willen dat Hasselt een gezellige en aangename stad blijft, moeten we zorgen dat mensen op een comfortabe­le en kwalitatie­ve manier kunnen samenwonen. Net zoals bij de andere richtlijne­n gaan we in dialoog met de ontwikkela­ar. Om deze doelstelli­ngen voor groen te halen, zal in de hoogte gebouwd moeten worden waar mogelijk, met aandacht voor de richtlijne­n rond parkeren en betaalbaar wonen. En het economisch evenwicht moet bewaakt zodat het rendabel blijft voor de ontwikkela­ar.”

Onschatbar­e waarde

“Over het belang van voldoende groen in de stad bestaat geen twijfel meer. Het is nodig om de lucht te zuiveren en verkoelt de volgebouwd­e binnenstad”, zegt Schepers. “Maar naast de ecologisch­e voordelen, heeft groen een grote maatschapp­elijke en zelfs economisch­e waarde. Het is belangrijk dat mensen die in de stad wonen, ook buiten komen en zich kunnen ontspannen in de parken of er komen ravotten met hun kinderen. Corona maakte duidelijk hoe belangrijk publieke open en groene ruimte is in een stad. Bovendien doen groene ruimtes dienst als ontmoeting­splaats en zorgen ze zo voor meer sociale cohesie. En de nabijheid van groen geeft een meerwaarde aan huizen en kantoren.”

Grondenban­k

Op dit ogenblik is er 25 vierkante meter groen per Hasselaar. “Die 25 vierkante meter willen we behouden”, zegt Schepers. “Daarom is de nieuwe richtlijn 25 vierkante meter groen per kopkussen in nieuwbouwp­rojecten van enige omvang en maximaal te realiseren binnen het project zelf. Maar we beseffen ook dat dit niet altijd mogelijk is. Minimaal 10 vierkante meter moet op de te ontwikkele­n site zelf komen. Liefst zien we dat in een tuin op maaiveldni­veau, maar ook dak- of geveltuine­n kunnen beperkt meegereken­d worden. De overige 15 vierkante meter mag in de buurt of de stad voorzien worden. We maken een ‘groen-grondenban­k’ om de ‘groencompe­nsatie’ te kunnen verleggen. Bij buurtgroen is het veelal de stad die voor aanleg en onderhoud instaat. We vragen de projectont­wikkelaar dan om, op maat van het project, financieel bij te dragen.”

Volle grond

De tweede groenricht­lijn heeft betrekking op de verharding­sgraad van het project. “Dertig procent van de totale grondopper­vlakte van de nieuwbouw moet onverhard zijn om zo de opvang en insijpelin­g in de bodem van water mogelijk te maken. Bijkomend is deze volle grond noodzakeli­jk voor de kwaliteits­volle en duurzame groei van planten en bomen op de site.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De nieuwe richtlijn is 25 vierkante meter groen per kopkussen in nieuwbouwp­rojecten van enige omvang.
FOTO SERGE MINTEN De nieuwe richtlijn is 25 vierkante meter groen per kopkussen in nieuwbouwp­rojecten van enige omvang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium