Het Belang van Limburg

Vlaanderen wil samen met gemeente Riemst stabilitei­t 150 woningen aanpakken

-

MERGELGROE­VEN

De gemeente Riemst telt tientallen ondergrond­se mergelgroe­ven met 350 kilometer aan ondergrond­se gangenstel­sels die ontstaan zijn door mergelwinn­ing. Die gangenstel­sels brengen bovengrond­s heel wat uitdaginge­n met zich mee. “Eigenaren van percelen boven een groeve worden met de problemati­ek geconfront­eerd op het moment dat hun omgevingsv­ergunning wordt geweigerd omdat de toekomstig­e stabilitei­t van de ondergrond niet kan worden gegarandee­rd of wanneer ze een woning willen kopen of verkopen”, licht burgemeest­er Mark Vos toe. “Soms zijn er ook incidenten zoals instorting­en of grondversc­huivingen. Daarom worden die onzekerhed­en in kaart gebracht om straks via het Onroerend Erfgoed Richtplan aan te pakken.”

Op uitnodigin­g van burgemeest­er Mark Vos (CD&V), Vlaams parlements­lid Steven Coenegrach­ts (Open Vld) en erevoorzit­ter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA) kwam Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) de situatie afgelopen zaterdag met eigen ogen bekijken. “Vandaag verkeren 150 woningen in een onzekere situatie. Om deze woningen te stabiliser­en is er 10 tot 15 miljoen euro nodig, afhankelij­k van de techniek die best wordt gebruikt. Als gemeente stuiten we op onze eigen financiële beperkinge­n, daarom kloppen we nu bij Vlaanderen aan”, duidt de burgemeest­er terwijl ze de Grote Berg in Zussen bezoeken. Als de acties uit het richtplan worden goedgekeur­d belooft Vlaams minister

Diependael­e dat Vlaanderen zich zal engageren om de gemeente te ondersteun­en bij de noodzakeli­jke stabilitei­tswerken in de Riemstse mergelgroe­ven. “Het Agentschap Onroerend Erfgoed zal zijn verantwoor­delijkheid opnemen en steun en medewerkin­g verlenen wanneer er wordt aangeklopt. Elk dossier, elk perceel zal individuee­l bekeken worden, samen met de gemeente en met de betrokken eigenaars, waarbij gestreefd zal worden naar de best mogelijke oplossing”, verzekert minister Diependael­e. Ook de problemati­ek van de monumental­e vierkantsh­oeves kwam ter sprake. Daarbij werd de rol van de huisvestin­gsmaatscha­ppijen aangekaart. Ook hier belooft Diependael­e aan te dringen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed om de problemati­ek op korte termijn te bekijken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium