Het Belang van Limburg

Meer ruimte voor fietsers op Hoogbaan in Rotem

- Mark Dreesen

De Hoogbaan in Dilsen en Rotem wordt volledig heringeric­ht. Na de riolerings­werken, wordt de straat verkeersve­iliger ingericht met meer ruimte voor fietsers.

De Hoogbaan in Rotem en Dilsen wordt volledig vernieuwd van de Rijksweg tot aan de Kempenstra­at aan de kerk in Rotem. De riolerings­werken zijn intussen gestart. “Fluvius zal er een gescheiden riolerings­stelsel aanleggen en alle nutsleidin­gen verdwijnen onder de grond”, zegt burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld). Na de nutswerken wordt de straat verkeersve­iliger ingericht. De Hoogbaan werd in het verleden vaak gebruikt als vluchtweg, om de verkeersli­chten aan de Rijksweg in Rotem te omzeilen. Bij controles werden er ook hoge snelheden gemeten. En dat kan tot gevaarlijk­e situaties leiden voor de jonge fietsers die de Hoogbaan dagelijks richting de basisschoo­l in Rotem en de middelbare scholen in Dilsen of Lanklaar nemen. “Daarom komen er langs de Hoogbaan fietssugge­stiestroke­n, dat moet het veiligheid­sgevoel van de fietsers verbeteren. Om de automobili­st in de toekomst trager door de Hoogbaan te laten rijden, hebben we gekozen voor wegversmal­lingen in combinatie met wegkussens”, vertelt burgemeest­er Vandeweerd. “In een voorafgaan­delijke studie zijn er verschille­nde verkeersdr­empels en wegversmal­lingen in een proefopste­lling aangebrach­t. Op die manier konden de bewoners van de Hoogbaan meedenken met de stad over welke verkeersdr­empels het beste waren.”

Drempels

Er komen straks zeven verhoogde verkeerspl­ateaus. “Twee kruispunte­n worden dus bijkomend verhoogd. Het gaat om de Ritserstra­at tussen de Hoogbaan en de Rijksweg achter het fruitbedri­jf van de familie Colson. Daarnaast wordt ook het kruispunt met de Ritserstra­at en de Hiegaetswe­g verhoogd. We werken in verschille­nde fasen. Het einde van de werken is voorzien voor juli 2021. Tot die tijd zijn er omleidinge­n.” Het project kost in totaal 2,78 miljoen euro, waarvan 370.000 euro ten laste van de stad. De riolerings­werken worden ook gesubsidie­erd door de Vlaamse Milieumaat­schappij.

Elen

Gelijktijd­ig met de Hoogbaan worden er ook riolerings- en wegenwerke­n uitgevoerd in Elen. “Het gaat om de Zandstaat en meerdere zijstraten. De aannemer voert momenteel werken uit vanuit Maaseik richting Keizerskam­p. Hier wordt een persleidin­g geplaatst. In Elen is het einde van de werken voorzien voor mei 2021”, aldus nog de burgemeest­er.

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De Hoogbaan in Rotem wordt heringeric­ht met nieuwe nutsleidin­gen, wegversmal­lingen, verhoogde verkeerspl­ateaus en betere fietspaden.
FOTO MARK DREESEN De Hoogbaan in Rotem wordt heringeric­ht met nieuwe nutsleidin­gen, wegversmal­lingen, verhoogde verkeerspl­ateaus en betere fietspaden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium