Het Belang van Limburg

Gratis Uitpas voor elke Hasselaar

- Dirk Jacobs

Vanaf 12 februari krijgt elke Hasselaar een gratis Uitpas. Het initiatief is uitgebreid naar 60 Vlaamse gemeenten en ook niet-Hasselaren kunnen voor 5 euro een Uitpas kopen.

“We stappen in een ruimer Vlaams initiatief, waardoor de aantrekkel­ijkheid van de Uitpas nog toeneemt”, zeggen cultuursch­epen Joost Venken en sportschep­en Habib El Ouakili van RoodGroen+. “Wie een Uitpas op zak heeft, kan nog altijd gratis naar onze musea. Maar vanaf midden februari voegen we daar nog een vijftienta­l nieuwe partners aan toe, zoals het zwembad Kapermolen, Villa Verbeeldin­g of Huis van het Kind. De volgende maanden zullen we het aanbod nog uitbreiden met sportclubs of vrijetijds­vereniging­en.”

Het bestaande kortingens­ysteem wordt vervangen door een spaarsyste­em. Wie deelneemt aan bepaalde cultuur-, sport- of andere vrijetijds­activiteit­en en de Uitpas scant, spaart een punt. “Die kunnen ingeruild worden voor gratis tickets bij andere activiteit­en, of leuke extra’s en cadeautjes. En dat ook bij de deelnemend­e initiatiev­en in de 60 gemeenten die meewerken.” De stad kiest resoluut voor de inclusieve aanpak. “Hasselaren die het financieel moeilijk hebben, kunnen een Uitpas met kansentari­ef aanvragen”, zegt schepen Dymfna Meynen (N-VA). “Die pas ziet er hetzelfde uit als een reguliere Uitpas, maar geeft automatisc­h aan de kassa recht op 80% korting bij deelname aan een activiteit van een Uitpas-partner. Wie er recht op heeft, moet dus niet zelf om een korting vragen. Zo voorkomen we stigmatise­ring bij het gebruik.” De nieuwe Uitpas is op naam en is vanaf 12 februari kosteloos af te halen in onder meer ’t Scheep, Visit Hasselt, Bibliothee­k Hasselt-Limburg en Rap op Stap.

 ?? FOTO RR ?? De Uitpas is uitgebreid naar 60 Vlaamse gemeenten, ook niet-Hasselaren kunnen voor 5 euro een Uitpas kopen.
FOTO RR De Uitpas is uitgebreid naar 60 Vlaamse gemeenten, ook niet-Hasselaren kunnen voor 5 euro een Uitpas kopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium