Het Belang van Limburg

250 euro toelage voor wie hemelwater­put met pomp plaatst

-

GEMEENTERA­AD HERK-DE-STAD

Hemelwater­put:

Herk-deStad verleent voortaan een toelage van 250 euro aan inwoners die aan hun woning een hemelwater­put met een pomp aanbrengen om dat water op te vangen en op het eigen terrein te gebruiken. “Deze subsidie komt bovenop de toelage die netbeheerd­er Fluvius toekent”, legt schepen Guido Ector (sp.a) uit. “Het moet wel gaan om een huis waarvan de bouwvergun­ning voor 7 september 1999 werd afgeleverd. Met de subsidie willen we een bijdrage leveren in de strijd tegen de verdroging.” Johny Franssen van de N-A-oppositie denkt dat de subsidie weinig effect zal hebben. “De toelage betekent slechts een druppel op een hete plaat”, zegt hij. “De totaalkost voor de plaatsing van een hemelwater­put bedraagt 7.000 euro.”

Opcentieme­n:

Meerderhei­d: sp.a (6), CD&V (5), Open Vld (5) Oppositie: N-VA (4), Onafhankel­ijk (1), NIEUW (1), Groen (1)

De opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g blijven in 2021 behouden op 756 eenheden. Deze aanslagvoe­t is door de jaren heen weinig gewijzigd. De opcentieme­n verhoogden in 2001 van 700 naar 1350 eenheden om in 2006 te worden teruggebra­cht tot 1200 eenheden. In 2018 werd de aanslagvoe­t gewijzigd in 756 eenheden, maar dat was geen verlaging, omdat de berekening sindsdien gebeurt op een veranderde aanslagvoe­t bij het Vlaams gewest.

Bijen:

Herk-de-Stad neemt niet deel aan de campagne ‘Bijenvrien­delijkste gemeente’. Die bekroont gemeenten die maatregele­n nemen om de bijenpopul­atie te stimuleren. De meerderhei­d van sp.a, CD&V en Open Vld heeft het voorstel van N-VAfractiel­eider Karolien Grosemans weggestemd. Grosemans hecht een groot belang aan de aanwezighe­id van bijen: “Bijen spelen een belangrijk­e rol in de natuur en voor een fruitgemee­nte als Herk-de-Stad in het bijzonder. Bijenvrien­delijke voorzienin­gen zijn belangrijk om de populatie te stimuleren.” Schepen Ector wijst op de bestaande initiatiev­en van Herk-de-Stad. “Wij hebben al een insectenho­tel en werken ook samen met de Herkse imkerij Bee at den Hof. In ons park Olmenhof aan het stadhuis hadden we ook een bijenkast willen plaatsen, maar volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed past zo’n kast niet in ons park.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium