Het Belang van Limburg

De Ensors van de emotie

- Dennis Van Goethem en Annelies Rutten

“Deze prijs komt op een woelig moment in mijn leven.” Zichtbaar nerveus en diep ontroerd nam Maaike Cafmeyer (47) zaterdagav­ond haar eerste Ensor als beste actrice, voor de reeks ‘De Twaalf’, in ontvangst. Met haar rol in de zaak Bart De Pauw in ieders achterhoof­d. Maar Cafmeyer keek de olifant in de kamer recht in de ogen. “Ik haal kracht uit mijn gezin.”

Een leeg Kursaal Oostende. Zonder publiek, zonder franjes. Ook tijdens de elfde uitreiking van de Ensors – de Oscars van de Vlaamse film en tv – zoog de pandemie alle aandacht naar zich toe. Het gala vervelde tot een steriele ceremonie achter gesloten deuren. Presentato­ren Wim Opbrouck, Michaël Pas en Black-actrice Martha Da’Ro deden hun stinkende best om het feestje te injecteren met glamour. Maar ook zij konden niet verhullen dat de filmwereld tout court, na dit coronajaar, vooral verliezers telt. De prijzenpak­kers zal het worst wezen. Met velen waren ze niet: zoals voorspeld zegevierde­n De Patrick en De Twaalf. Die eerste, een nudistenpr­ent van Tim Mielants met Kevin Janssens in een glansrol, had in elke filmcatego­rie een nominatie op zak. Dertien in totaal. Zeven werden verzilverd, vooral daar waar het om de knikkers ging: beste film, regie, scenario en acteur. Ondanks het nijpenwon de gebrek aan garderobe stak De Patrick zelfs een Ensor voor beste kostuums op zak. Enkel bij de actrices trok All Of Us (Maaike Neuville) aan een langer eind. Daarnaast viel ook Mauro Pawlowski in de prijzen. Hij schreef de Beste Soundtrack voor ‘Cleo’ van Eva Cools. “Ik heb al vaker bijdragen geleverd aan filmscores, maar dit was de eerste keer dat ik zelf een volledige soundtrack heb gecomponee­rd”, vertelde hij.

Opgedragen aan gezin

Spannender moest het worden onder de tv-makers. Maar Albatros – straks te zien op Canvas – geen van zijn veertien nominaties. Het bejubelde rechtbankd­rama De Twaalf scoorde zeven op twaalf, opnieuw in de belangrijk­ste takken. Bij de acteurs en actrices liepen de castleden elkaar voor de voeten. Josse De Pauw haalde het van Tom Vermeir, Maaike Cafmeyer hield Maaike Neuville van dubbele winst. In haar speech reageerde Cafmeyer emotioneel. De voorbije weken stond ze in het oog van een mediastorm, als burgerlijk­e partij in het proces tegen ex-collega Bart De Pauw. Al die tijd hield ze de lippen stijf. Nu moest ze spreken. “Ik ben een beetje van slag. Deze prijs komt op een bijzonder woelig moment in mijn leven. Dat is zelfs een understate­ment.” Cafmeyer droeg in tranen haar eerste Ensor op aan haar gezin. “Gisteren zei mijn negenjarig­e dochter tegen me: ‘Mama, may the force be with you’. Eerst begreep ik het niet. Maar dan zei ik: ‘Je mag dat elke dag tegen me zeggen’. Het is de kracht vanbinnen, de kracht die ons verbindt. Die haal ik uit mijn gezin. Deze prijs is voor hen, omdat ze zo goed en lief voor me zijn.” Na afloop wilde Cafmeyer niet verder reageren. Gisteren liet ze weten dat ze “gezegd heeft wat ze wilde zeggen”.

 ?? FOTO NICK DECOMBEL ?? Maaike Cafmeyer won zaterdag haar eerste Ensor: “Deze prijs is voor mijn gezin, omdat ze zo lief voor me zijn”, zei ze in tranen.
FOTO NICK DECOMBEL Maaike Cafmeyer won zaterdag haar eerste Ensor: “Deze prijs is voor mijn gezin, omdat ze zo lief voor me zijn”, zei ze in tranen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium