Het Belang van Limburg

“Ik denk dat Dumoulin klaar is met koersen”

Onze analist Johan Vansummere­n:

-

Als een donderslag bij heldere hemel. Zo kwam ook bij Johan Vansummere­n het nieuws binnen van Tom Dumoulins voornemen om voor onbepaalde duur onbetaald verlof te nemen.

“Eerlijk? Ik denk dat Dumoulin klaar is met koersen. En dat zou ik persoonlij­k heel erg vinden, want ik heb het wel voor die jongen. Tom is geen excentriek­eling, noch een asceet. Dumoulin is eigenlijk een heel normale gast. Een kerel die van het leven kan genieten. Van een barbecue in de tuin met vrienden. Het is een nuchtere, welopgevoe­de kerel. Ergens bewonder ik zijn moed om deze beslissing te nemen. Vooral omdat rond het mentale aspect van topsport nog steeds wat taboe hangt.”

“Koersen is enkel plezant als je je honderd procent goed in je vel voelt. Wanneer je merkt dat je niet meer zo snel rijdt als in je hoogdagen, dat het minder makkelijk gaat of het ergst van al: wanneer de anderen je pijn beginnen te doen, dan verwens je jezelf dat je op een zadel zit. De Tom Dumoulin van 2017 hield de beste Roglic achter zich. Punt.”

“Ik ben geen specialist ter zake, maar alle symptomen wijzen in de richting van een burn-out. Het proces is ook al lange tijd aan de gang. Het klinkt misschien contradict­orisch, maar eigenlijk is het beginnen mislopen op het moment dat Dumoulin de Giro won in 2017. Sindsdien bekijkt hij het leven niet meer door dezelfde rooskleuri­ge bril. Hij worstelde met zijn nieuw verworven sterrensta­tus en bijhorend topsalaris.”

“Het hedendaags­e wielrennen is een extreme sport. Iedere ronderenne­r is extreem mager en is in alle facetten om ter extreemst bezig. Ik hoop dan ook dat Tom zich goed laat begeleiden bij het in het in het reine komen met zichzelf. Jumbo-Visma laat geen kans onbenut om de wetenschap­pelijke aanpak van de ploeg in de verf te zetten. Wel, dat ze nu maar eens laten zien dat ze ook op het vlak van psychologi­sche hulp hun gelijke niet kennen in het wielerpelo­ton. Echt, profwielre­nnen is op alle vlakken een keiharde sport. Waarvoor je veel passie moet voelen om alle beproeving­en te trotseren.”

 ?? RAYMOND LEMMENS
FOTO ?? Johan Vansummere­n.
RAYMOND LEMMENS FOTO Johan Vansummere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium