Het Belang van Limburg

Op de sukkel

- Guido Cloosterma­ns Reacties: dekern@hbvl.be

We zijn nog maanden op de sukkel. Dat zei Geert Meyfroidt, intensivis­t aan het UZ Leuven, het voorbije weekend over de evolutie van het aantal coronabesm­ettingen. Hij is niet de enige die zich ongerust maakt. Volgens biostatist­icus Geert Molenbergh­s van de UHasselt is de Britse variant van het virus binnenkort de dominante variant. Geen goed nieuws, want ook de Zuid-Afrikaanse mutatie is inmiddels opgedoken. De uitbraken in scholen zijn zorgwekken­d. In verschille­nde Limburgse gemeenten worden buitenscho­olse activiteit­en geschrapt.

Het is nog geen maand geleden dat de eerste Belgen hun vaccin kregen toegediend. Het zorgde voor een gevoel van hoop, uitzicht op een normale zomer. Vandaag is er van dat euforische gevoel niet veel meer over. De vaccinatie­campagne verloopt op een sukkeldraf­je, de producente­n van de vaccins leveren (nog) niet de beloofde of verwachte hoeveelhed­en. Wat rest er van de hoop om tegen de zomer iedereen te vaccineren? Niet alleen het WK veldrijden maar ook de Olympische Spelen staan ter discussie. In Duitsland wordt geopperd dat het EK voetbal best niet doorgaat, toch niet in zijn huidige vorm. De festivalzo­mer is bedreigd. Dat zou het tweede jaar op rij zijn. Er worden van de bevolking zware inspanning­en gevraagd en gezien de evolutie van de pandemie en de vrees voor een derde golf zullen ze nog een hele tijd moeten worden volgehoude­n.

De bevolking is stilaan zowat murw geslagen. Uit een bevraging van ACV Limburg bleek vorige week dat drie op de tien thuiswerke­rs profession­ele hulp hebben gezocht. Winkelpers­oneel wordt met toenemende agressie geconfront­eerd. De Jonagoldma­n is geen uitzonderi­ng. Afgelopen weekend werd in Nederland een teststraat in brand gestoken. Bij protest tegen het coronabele­id braken rellen uit. De betogers beseffen niet dat de maatregele­n genomen worden om onze vrijheid te kunnen teruggeven, niet om ons van onze vrijheid te beroven.

De overheden in ons land staan de komende maanden voor een zware opdracht: het zo efficiënt uitrollen van een vaccinatie­campagne en een pandemie indammen met maatregele­n waar de bevolking achter staat, zonder beloftes te doen die niet kunnen worden waargemaak­t. We hebben echt geen behoefte aan een partijvoor­zitter die triomfante­lijk laat weten dat hij nog voor Valentijn naar de kapper kan als dat nog niet zeker is. Bovendien kent ons land binnenkort een nieuwe en potentieel explosieve tweedeling: mensen die gevaccinee­rd zijn en mensen die niet gevaccinee­rd zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium