Het Belang van Limburg

Lorin Parys bekent als eerste kleur

Vlaams Parlements­lid Lorin Parys heeft niet gewacht tot de twee gedoodverf­de kandidaten voor het N-VA-ondervoorz­itterschap hun beslissing kenbaar maken. De huidige ondervoorz­itter en Leuvenaar wil graag zichzelf opvolgen.

- HASSELT Hannes Cattebeke

Binnen twee weken kiest de partijraad twee nieuwe ondervoorz­itters, en bij N-VA doen ze heel hard hun best om daar een “interne aangelegen­heid” van te maken. Kamerleden Theo Francken en Valerie Van Peel hebben zelfs een gemeenscha­ppelijk zinnetje afgesproke­n waarmee ze de aanhoudend­e vragen over hun mogelijke kandidatuu­r afwimpelen: “Kandidatur­en kunnen nog een week ingediend worden. Meer valt er niet te vertellen op dit moment.” Van Peel wil er wel nog aan toevoegen dat de kandidatuu­r van Vlaams Parlements­lid Lorin Parys niets verandert aan haar beslissing. In het geval van Theo Francken zou dat op zich wel een rol kunnen spelen. De kans dat twee mannen uit de regio Leuven van ongeveer dezelfde leeftijd samen ondervoorz­itter worden van N-VA is zeer gering. Toch betekent de kandidaats­telling van Parys allerminst dat Francken opgeeft. Op een recente vergaderin­g zou hij zijn lokale achterban zelfs al verzekerd hebben dat hij zich wel degelijk kandidaat zal stellen. “Bovendien zou dit voor Theo een slecht moment zijn om terug te krabbelen”, zegt een parlements­lid. Dat zou namelijk geïnterpre­teerd kunnen worden als een schuldbeke­ntenis in de zaak-Kucam die Francken sinds de veroordeli­ng van mensenhand­elaar Melikan Kucam politiek blijft achtervolg­en. Voor partijvoor­zitter Bart De Wever is er geen probleem. “Als Theo zich kandidaat wil stellen, is hij welkom.” De Wever verdedigt zijn vroegere staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie, maar doet ook weinig moeite om te verhullen dat de affaire-Kucam de partij grote schade toebrengt. “Er is een fout gebeurd, we zijn opgelicht en we zullen dit moeten ondergaan”, zei hij zaterdag in zijn nieuwjaars­toespraak.

Geld op Van Peel

De meeste N-VA’ers gaan er nog steeds van uit dat zowel Van Peel als Francken zich voor de deadline van 30 januari kandidaat zal stellen. In dat scenario zetten velen hun geld op Van Peel die het relatief gemakkelij­k haalt, en een iets spannender strijd tussen Francken en Parys, maar waarbij die eerste uiteindeli­jk wel aan het langste eind zou trekken.

 ?? FOTO NVA ?? Voorzitter Bart De Wever spreekt vanuit een lege Nekkerhal de N-VA-partijlede­n toe.
FOTO NVA Voorzitter Bart De Wever spreekt vanuit een lege Nekkerhal de N-VA-partijlede­n toe.
 ?? FOTO NVA ?? Lorin Parys wordt een te duchten tegenstand­er voor Theo Francken.
FOTO NVA Lorin Parys wordt een te duchten tegenstand­er voor Theo Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium