Het Belang van Limburg

Drie Limburgse scholen gaan uitdaging aan om trein toegankeli­jker te maken

-

Drie Limburgse scholen gaan de uitdaging van de NMBS aan om de trein toegankeli­jker te maken voor reizigers. Een 80-jarige vrouw met haar boodschapp­en, een gezin met zware valiezen of een jonge vader met een kinderwage­n: ze moeten allemaal makkelijke­r op de trein geraken.

NMBS

Er bestaan al behoorlijk wat systemen die moeten helpen om minder mobiele reizigers in en uit de trein te krijgen. Maar omdat het nog altijd beter kan schreef de NMBS de BERT-wedstrijd uit, oftewel Belgian Railways competiton for

Technician­s. Leerlingen van de laatste graad van het technisch en beroepssec­undair onderwijs en die van de STEM-afdelingen worden door de NMBS uitgedaagd om hun meest creatieve en innoverend­e talent te tonen. De opdracht: een oplossing bedenken om een tachtigjar­ige vrouw met een hele rits boodschapp­en zonder al te veel hinder op de trein te laten stappen. Daarnaast moeten ze hetzelfde doen voor een man die met een kinderwage­n in en uit de trein wil, een man in een rolstoel en een gezin met zware valiezen. Het systeem moet ingebouwd zijn in de trein en gemakkelij­k te bedienen zijn door de reizigers zelf. Drie Limburgse scholen nemen de handschoen op: Hast in Hasselt, het Provinciaa­l Instituut in Lommel en Don Bosco in Helchteren.

5.000 euro

“De plannen zijn al uitgewerkt”, zegt technisch adviseur Jordy van

Don Bosco in Helchteren. “Dat hebben vier leerlingen van het vijfde leerjaar Industriël­e Wetenschap­pen gedaan. “Simpel is het zeker niet, maar het is wel een belangrijk­e stap naar echte engineerin­g. Bovendien werkt dit project vakoversch­rijdend en wordt het resultaat gebruikt als eindwerk. Er komen dan ook verschille­nde soorten techniek bij kijken. Van de NMBS kregen ze maten die noodzakeli­jk zijn om het allemaal ook te laten passen. Tegen het einde van dit schooljaar zou hun systeem klaar moeten zijn. Of het ook daadwerkel­ijk gebruikt gaat worden weten we natuurlijk niet. Maar het zou wel mooi zijn te kunnen zeggen dat onze leerlingen hebben meegewerkt aan de toegankeli­jkheid van de NMBS. Als deelnemers krijgen trouwens de kans om achter de schermen van de NMBS een kijkje te gaan nemen.”

Behalve eeuwige roem krijgt de winnende school 5.000 euro. De tweede plaats brengt 3.000 euro op en de derde 2.000 euro. De publiekspr­ijs is goed voor nog eens 1.000 euro. De leerlingen worden beloond met reisvouche­rs. Op 26 mei worden alle projecten publiekeli­jk voorgestel­d.

HEERS

 ??  ??
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De leerlingen van Don Bosco in Helchteren krijgen via een videoconfe­rentie richtlijne­n van medewerker­s van de NMBS.
FOTO CHRIS NELIS De leerlingen van Don Bosco in Helchteren krijgen via een videoconfe­rentie richtlijne­n van medewerker­s van de NMBS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium