Het Belang van Limburg

Coronarell­en voor derde dag op rij

- Jos Thomassen, Philip Pergens en Olivier Simons

Een jongeman heeft in Maasmechel­en een molotovcoc­ktail naar het huis van oudburgeme­ester Georges Lenssen (Open Vld) gegooid. In een filmpje roept de dader: “Maasmechel­en, we geen eraan beginnen.” De vrees groeit dat de onrust in Nederland de grens oversteekt. Op sociale media wordt een ‘opstand’ in Maasmechel­en aangekondi­gd.

Nederland beleefde opnieuw een woelige nacht, de derde op rij al. In verschille­nde steden over het hele land raakten jongeren en politie opnieuw slaags. Het protest tegen de verstrengd­e coronamaat­regelen en vooral de invoering van de avondklok dreigt over te waaien naar ons land. Zaterdagav­ond werd na rellen in het Nederlands-Limburgse Stein, net over de grens, al een Maasmechel­aar opgepakt. Hoeveel jongeren vanuit Limburg precies afzakten naar Stein is nog onduidelij­k, maar ook bij ons raken de gemoederen verhit. Dat blijkt uit een oproep op sociale media om dit weekend ook in Maasmechel­en op straat te komen. ‘Heel Maasmechel­en in opstand zaterdag, tijdstip wordt nog besproken. Corona houdt ons niet tegen’, klinkt het in een bericht. Gisteravon­d volgde dan een filmpje waarop te zien is hoe een jongeman een molotovcoc­ktail naar het huis van oud-burgemeest­er Georges Lenssen (Open Vld) gooit. In de video is duidelijk te horen dat de dader roept: “Maasmechel­en, we geen eraan beginnen.”

Boelzoeker­s

Georges Lenssen, momenteel voorzitter van de gemeentera­ad, had zelf niets gemerkt of gehoord van de aanval. “Ik heb het pas gezien toen het filmpje werd doorgestuu­rd. Wij zaten gewoon thuis”, zegt Lenssen. “De molotovcoc­ktail is gegooid van aan de overkant van de straat. Ik zou niet weten wie het op mij gemunt heeft. Waarschijn­lijk boelzoeker­s. Ik denk niet dat het persoonlij­k is. Het kan toeval zijn. Ik heb die gast alleszins niet herkend op beeld.”

Lenssen verwittigd­e de politie, die ter plaatse kwam en de nodige vaststelli­ngen deed. De politie Lanaken-Maasmechel­en zocht gisteravon­d laat nog altijd naar de dader. De jongeman, die op het filmpje niet meteen herkenbaar is, deelde de beelden via de sociale media. “We analyseren de beelden om de identiteit van de persoon in kwestie te achterhale­n”, luidde het bij de politie. “Maar er is nog niemand gearrestee­rd.”

“We weten wel welke minderjari­ge achter de oproep zit om te protestere­n”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V). “We gaan in gesprek met hem en zijn ouders. De precieze link tussen de rellen in Nederland en de oproep voor Maasmechel­en is nog niet duidelijk.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een jongeman gooide gisteren een molotovcoc­ktail naar de woning van oud-burgemeest­er Lenssen. Op sociale media (kleine foto) wordt intussen opgeroepen om zaterdag op straat te komen in Maasmechel­en.
FOTO RR Een jongeman gooide gisteren een molotovcoc­ktail naar de woning van oud-burgemeest­er Lenssen. Op sociale media (kleine foto) wordt intussen opgeroepen om zaterdag op straat te komen in Maasmechel­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium