Het Belang van Limburg

Verstrengi­ng/versoepeli­ng

- Liliana Casagrande

De vergaderin­g over verstrengi­ngen van buitenscho­olse activiteit­en voor de kleinsten, draaide tegelijker­tijd uit op versoepeli­ngen voor de iets groteren. Dat de ene groep alles mocht en de andere niks, zorgde al langer voor gemor. Zowel Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) als CD&V-voorzitter Joachim Coens onderstree­pten de afgelopen dagen plots dat ze al langer vragende partij waren voor versoepeli­ngen bij de 12-plussers. Meer dan een wens voor de verre toekomst leek dit niet. Tot de Franstalig­en de versoepeli­ng aankaartte­n, vanaf dat moment was het menens. Kinderen en corona zijn blijkbaar ook communauta­ire materie. Toch voor de Franstalig­en. Pierre-Yves Jeholet (MR), minister-president van de Franse Gemeenscha­p, doet federaal minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke zelfs af als een paniekzaai­er. Vandenbrou­ckes uitleg over de rol van scholen in de besmetting­en vindt Jeholet “angstwekke­nd”. En nee, de Franstalig­en laten zich niets door het noorden opleggen, voegde hij er voor alle duidelijkh­eid nog aan toe. Dat ze in Wallonië nog niet zo gealarmeer­d zijn door de Britse variant van het coronaviru­s, is een feit. Ze hebben er dan ook minder last van. Tot nu toe. Maar we weten uit het verleden dat de zaken snel kunnen keren. We hebben in

Vlaanderen het aantal besmetting­en al eerder bloedrood zien kleuren op een moment dat ze in Wallonië dachten zich met hun kleine dorpen en veel ruimte, wel te redden. Net zoals we Wallonië later rood hebben zien uitslaan op een moment dat Vlaanderen weer rechtkrabb­elde. De Britse coronavari­ant is van het noorden aan het afzakken naar het zuiden, zei professor biostatist­iek Geert Molenbergh­s (UHasselt) gisteren nog in onze krant. De kans dat die aan de taalgrens stopt, is klein.

Toch moesten de Vlaamse en de Franstalig­e ministers samen naar een oplossing zoeken voor Chiro, muziekles en sport. Want je kan niet in het ene deel van het land van alles verbieden en in het andere niets. Dan gaan de Vlamingen naar Wallonië op sportkamp en omgekeerd. Bovendien dwingt Brussel ons tot maatregele­n die op elkaar zijn afgestemd.

Alleen maar slecht nieuws brengen is natuurlijk niet fijn. Vandaar dat de Waalse vraag voor versoepeli­ngen bij de 12-plussers tegelijk ook een Vlaamse vraag was. Zo kunnen 12-plussers ook iets anders zien dan een scherm of een klas. Eindelijk. Een leerachter­stand kunnen ze later nog wel inhalen, maar een sociale achterstan­d niet.

Reacties: dekern@hbvl.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium