Het Belang van Limburg

Meer koopkracht voor maatwerkbe­drijven

-

De werknemers in maatwerkbe­drijven krijgen meer koopkracht. Dat heeft Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) laten weten. In totaal investeert de Vlaamse regering meer dan 26 miljoen euro in de maatwerkbe­drijven.

De koopkracht­verhoging voor de ruim 22.000 werknemers in Vlaamse maatwerkbe­drijven, de vroegere sociale en beschutte werkplaats­en, is een gevolg van het sectoraal voorakkoor­d voor de zorg- en welzijnsse­ctor dat eind november vorig jaar werd afgesloten. Voor de werknemers in maatwerkbe­drijven komt er jaarlijks 1,1 procent koopkracht bij. “Het sociaal akkoord dat in november 2020 werd afgesproke­n, laat ons toe in totaal meer dan 26 miljoen euro te investeren in de sector”, zegt minister Crevits.

De koopkracht­verhoging is goed voor een jaarlijkse investerin­g van 8,1 miljoen euro en komt er in de vorm van een anciënnite­itstoeslag voor werknemers die minstens vier jaar in dienst zijn. Afhankelij­k van de nieuwe loonnorm, die in 2023 wordt bepaald, is er vanaf acht jaar anciënnite­it ook een tweede toeslag mogelijk. Voor de begeleider­s van de werknemers in maatwerkbe­drijven is er een verhoging voorzien van de jaarlijkse premie.

Ecocheque

Naast de verhoging van de koopkracht wordt er ook 6,6 miljoen euro per jaar voorzien voor het versterken van de kwaliteit in de maatwerkse­ctor. In het kader van duurzaam werkgevers­chap en de versterkin­g van het milieu- en ecologisch bewustzijn van werkgevers en werknemers wordt voorzien in de verhoging van de bestaande jaarlijkse ecocheque van 125 euro, zodat ook werknemers die nog geen recht hebben op de anciënnite­itstoeslag, kunnen genieten van meer koopkracht. Voorts worden de collectiev­e arbeidsove­reenkomste­n in de sociale en beschutte werkplaats­en beter op elkaar afgestemd op het vlak van mobiliteit­svergoedin­gen. Daardoor hebben werknemers in beschutte werkplaats­en voortaan recht op een hogere fietsvergo­eding en ontvangen werknemers in sociale werkplaats­en een hogere vergoeding voor gemotorise­erde woon-werkplaats­ingen.

Extra jobs

Het sociaal akkoord voorziet ook in 50 extra jobs in de maatwerkbe­drijven. Voor digitalise­ring en technologi­sche evolutie wordt blijvend 2,7 miljoen euro uitgetrokk­en.

Bovenop de jaarlijks terugkeren­de middelen wordt eenmalig 12 miljoen euro voorzien voor het versterken van de kwaliteit en de profession­alisering van de sector. Elke werknemer ontvangt eenmalig een ecocheque van 300 euro. De sociale partners reageren tevreden op het akkoord. “Met het sociale akkoord hebben we een mooi evenwicht bereikt: niet alleen versterken we de koopkracht van de werknemers, we spelen ook in op een aantal uitdaginge­n waar de maatwerkbe­drijven vandaag voor staan”, aldus de werkgevers­federaties Groep Maatwerk en Herwin.

Een positieve reactie is er ook bij de vakbonden: “Het akkoord is heel belangrijk voor werknemers met lage lonen. Zowel bruto als netto zet men stappen vooruit.”

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Werknemers in maatwerkbe­drijven krijgen meer koopkracht.
FOTO ROGER DREESEN Werknemers in maatwerkbe­drijven krijgen meer koopkracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium