Het Belang van Limburg

Hoe een evenemente­nbureau (nog net) weet te overleven

- Dominiek Claes

CORONACRIS­IS GENK Licht aan het einde van de tunnel is er voor de evenemente­nsector nog niet. Maar sommige eventbedri­jven weten nog net te overleven. Met dank aan ontsmettin­gsgel en de opbouw van vaccinatie­centra.

Het zal je maar overkomen. Sam Willems neemt bij de Genkse standenbou­wer, videomaker en evenemente­nbureau Newlines begin 2020 de fakkel over van zijn vader Math. Niet veel later slaat de coronacris­is toe. Plots moet de winkel volledig dicht, en veel langer dan eerst gedacht.

Maar ze blijven niet bij de pakken zitten. Nauwelijks een maand later komen ze al op de markt met een eigen ontsmettin­gsgel voor particulie­ren en bedrijven. “Samen met enkele bevriende apothekers zijn we gestoten op een ginstokeri­j in Houthalen. Al snel ontstond het plan om een Limburgse ontsmettin­gsgel te ontwikkele­n”, zegt Sam Willems. De handalcoho­l is samengeste­ld uit 80 procent alcohol, 3 procent glycerine en water. “Daarmee is de vloeistof niet

De VDAB heeft het voorbije jaar zijn handen meer dan vol gehad. Uit cijfers van minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) blijkt dat de VDAB vorig jaar meer dan 500.000 oproepen beantwoord­de. Dat was 29 procent meer dan het jaar eerder. Bijna 70 procent van die oproepen waren afkomstig van werkzoeken­den. Het gratis telefoonnu­mmer van de VDAB is alleen geschikt om de handen te ontsmetten, maar ook om oppervlakk­en coronavrij te maken”, zegt Sam Willems. De quasi volledig Limburgse gel kreeg de naam Samcogel. “Tja, het moest snel een naam krijgen”, lacht Willems. “We kregen voor ons product een tijdelijke vergunning van de FOD Volksgezon­dheid. Dat is ondertusse­n een permanente vergunning geworden. We kunnen nu een heel gamma aanbieden, zowel in vloeibare als gelvorm, en in verschille­nde verpakking­en van 100 ml tot navulbusse­n van 5 liter. Het is een volwaardig­e aparte business geworden.”

Vaccinatie

Die extra troef kan Newlines nu ook aanbieden bij recente opdrachten – vaak als onderaanne­mer – om drie vaccinatie­centra aan te kleden. Onder meer in de Genkse Limburghal zijn ze druk bezig om de grote ruimte om te toveren tot een efficiënt vaccinatie­centrum. “Wij zorgen niet enkel voor de ontsmettin­g, maar ook voor wanden, plexischer­men, looplijnen en alle meubilair”, legt Math Willems uit. “We blijven een evenemente­n- en videobedri­jf in hart en nieren. Ook wij hebben een beroep moeten doen op tijdelijke werklooshe­id. Maar dit soort opdrachten helpt ons wel door een heel moeilijke periode heen.”

ARBEIDSBEM­IDDELING

daarmee de grootste werkwinkel van Vlaanderen. Daarnaast beantwoord­de de VDAB ook 219.500 mails, een stijging met 27 procent tegenover het jaar 2019.

Voor Limburg zijn er geen aparte cijfers beschikbaa­r. Volgens directeur Tinne Lommelen van VDAB Limburg liggen de cijfers in Limburg allicht in de buurt van de Vlaamse cijfers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium