Het Belang van Limburg

Geen tornooien meer tot september, clubs merken daling aantal leden

-

Januari en februari zijn traditione­el de kampioensc­hapsmaande­n voor de jeugdcateg­orieën U15, U18 en U21. Hierdoor is al langer een streep getrokken, maar er is perspectie­f. Provinciaa­l trainer Tom Steensels: “Enerzijds is beslist om geen tornooien meer te organisere­n tot september, maar anderzijds zijn de jeugdkampi­oenschappe­n op provinciaa­l, Vlaams en nationaal niveau verplaatst naar oktober om de jonge judoka’s een nieuwe uitdaging te bieden, waarnaar ze kunnen uitkijken. De seniores, die traditione­el in het najaar kampen om de titels, krijgen in die periode een open BK voorgescho­teld.”

Hoe de situatie in Limburg is? “Ik heb er schrik voor”, vervolgt Steensels. “Ik vrees dat een aantal clubs in Limburg zal verdwijnen. Over algemene concrete cijfers beschik ik niet.

In tegenstell­ing tot de Waalse bond, die vorige week in een nieuwsberi­cht bekend maakte dat ze ongeveer 40 procent van hun leden kwijt zijn, publiceert de Vlaamse Judofedera­tie geen gegevens. Ik schat het verlies tussen een kwart en één derde. Bij mijn moederclub JC Gruitrode vermoed ik dat we nu tien procent minder leden tellen. Dat valt nog mee, maar we zijn dan ook steeds iets blijven aanbieden. Je moet de band, de relatie met je leden warm houden. Ik heb weet van clubs die geen enkele activiteit meer georganise­erd hebben sinds maart. Als je de boel de boel laat, kan het niet anders dat clubs verdwijnen. We hebben bijvoorbee­ld challenges via Strava of Facebook ingericht. Sinds de tweede lockdown geven we op maandag en op donderdag online training van een uur. Aantal volgers? Soms 60 à 70 jonge judoka’s, nu hangen we rond de dertig sportievel­ingen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium