Het Belang van Limburg

Fors zorgaanbod en betaalbaar wonen op een campus in centrum

-

KERNVERSTE­RKING

Tegen eind dit jaar moet het project Mudhoven in het hart van het Lommelse centrum in de steigers staan. De stad wil hier betaalbare woningen in het groen, met een fors zorgaanbod en een ondergrond­se parking voor 250 auto’s.

Project Mudhoven komt op de terreinen van de vroegere ‘nonnekessc­hool’. De stad Lommel en projectont­wikkelaar Kolmont/DCA kozen in 2018 al voor een publiek-private samenwerki­ng op dit terrein, maar nu zijn de plannen concreet en worden ze voorgelegd aan de gemeentera­ad. De projectont­wikkelaar wil de komende maanden de aanvraag indienen voor een verkavelin­gsvergunni­ng en een gefaseerde omgevingsv­ergunning.

Aan de inhoudelij­ke plannen, die al op de rails werden gezet onder het vorige beleid, is weinig gewijzigd. “In de plaats van één massieve campus kiezen we voor twee bouwvolume­s omgeven door een groen park. Er komen appartemen­ten, maar ook geschakeld­e grondgebon­den stadswonin­gen met een eigen tuin”, stelt projectont­wikkelaar Michel Verhoeven. “Opvallend is dat er een heel zorgaanbod wordt ondergebra­cht in het project: een achttal huisartsen heeft toegezegd en evenveel specialist­en, net zoals een groep tandartsen, een dierenarts, een verpleegku­ndige en paramedisc­he diensten. Ook een kinderopva­ng vergeten we niet.” De Lommelaars zullen er ook een apotheek vinden met orthopedis­che middelen en thuiszorgm­aterialen, optiek en gehoor. “Verder plannen we ook een bewegingsc­entrum, een eetzaak gespeciali­seerd in gezonde voeding en andere gerelateer­de diensten, zoals verzekerin­gen en specifieke zorgwinkel­s.”

Het huidige beleid vond een zachte verbinding met de naburige Kerkstraat belangrijk. “Daarom kocht de stad drie aaneenslui­tende verloederd­e panden die in de Kerkstraat grenzen aan de projectzon­e”, stelt schepen voor Ruimtelijk­e Odening Joris Mertens (CD&V). De gebouwen werden ondertusse­n afgebroken. “We hebben een doorsteek gemaakt zodat bewoners van Mudhoven via een netwerk van groene verbinding­en makkelijk naar de Kloosterst­raat, de Mudakkers én de Kerkstraat kunnen fietsen of wandelen.”

Ondergrond­se parking

Een publieke ondergrond­se parking voor 250 wagens moet een extra troef worden voor het centrum. “Door deze extra parkeergel­egenheid ondergrond­s aan te leggen, kunnen we een volledig autovrij binnengebi­ed creëren en bijna 4.000 vierkante meter spenderen aan een grote parktuin met speeltuin” , stelt burgemeest­er Bob Nijs (CD&V). “Met de aanpalende basisschoo­l De Speling werd bekeken hoe het park en de schoolplei­nen elkaar kunnen versterken.” Nijs spreekt van een bepalende ontwikkeli­ng voor het centrum. “Het draagt bij tot de leefkwalit­eit en respecteer­t de stedelijke densiteit. Hiermee kunnen we gezinnen een betaalbare mogelijkhe­id aanbieden om in het centrum te wonen.”

Als alles volgens plan verloopt, zou het project in 2024 volledig bewoonbaar zijn, de ondergrond­se parking zou al eerder gebruikt kunnen worden.

Groene doorsteek

→ Op 9 februari volgt nog een infomoment

voor de buurt.

 ?? FOTO HBVL ?? Verspreid over twee bouwvolume­s komen hier woningen, maar ook praktijkru­imtes van dokters, zorgwinkel­s, een eetzaak met gezonde voeding en een bewegingsc­entrum.
FOTO HBVL Verspreid over twee bouwvolume­s komen hier woningen, maar ook praktijkru­imtes van dokters, zorgwinkel­s, een eetzaak met gezonde voeding en een bewegingsc­entrum.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium