Het Belang van Limburg

Achterpoor­texperten

- Reacties: dekern@hbvl.be Yves Lambrix

Hoe het in onze genen is geslopen, weet geen mens, maar menig Belg is expert in het zoeken naar achterpoor­tjes. Er kan geen nieuwe wet of ministerie­el besluit worden uitgevaard­igd of een grootschee­pse zoektocht naar omzeiltech­nieken komt op gang. Vervolgens worden die aan de toog van de sociale media lustig uitgewisse­ld. Nochtans weet iedereen dat de meest nuchtere en vernuftige ideeën niet aan een toog ontstaan.

Neem nu het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland, dat gisteren is ingegaan. Het ministerie­el besluit stipuleert duidelijk dat essentiële reizen naar het buitenland wel zijn toegestaan als het gaat om profession­ele of dwingende familiale redenen, reizen die studiegere­lateerd zijn en verplaatsi­ngen door inwoners van de grensgemee­nten als onderdeel van het dagelijkse leven. Wie zo’n buitenland­se reis maakt, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. Om het verbod te handhaven komen er “regelmatig­e, mobiele en statische politiecon­troles”. Dit laatste is niet naar de zin van burgemeest­er Johan Tollenaere van Maaseik. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de “door hogerhand opgelegde” grenscontr­oles. En hij vindt de regels onduidelij­k, niet het minst omdat in het ministerie­el besluit plots de term ‘noodzakeli­jk’ wordt gebruikt. Toegegeven, in vogelvluch­t ligt Maaseik op ruim 100 kilometer van Brussel. Maar in deze digitale wereld stond niets Tollenaere in de weg om de verantwoor­delijken in het provincieh­uis of de Wetstraat hierover te contactere­n. Dat geen enkele collega-burgemeest­er van een Limburgse grensgemee­nte hem bijspringt, is veelzeggen­d. Met Riemst, Voeren, Lanaken, Maasmechel­en, Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Bocholt, HamontAche­l, Pelt en Lommel is er nochtans keuze zat.

In elk ministerie­el besluit zijn er wel maatregele­n die voor interpreta­tie vatbaar en nooit helemaal sluitend zijn. Een inperking van persoonlij­ke vrijheden is nu eenmaal moeilijk te controlere­n. Maar het is toch niet omdat je een maatregel niet voor de volle honderd procent kan handhaven, dat het een slechte maatregel is? In dat geval zou dit ook gelden voor de beslissing om buitenscho­olse activiteit­en in kleinere bubbels te organisere­n en aan ouders te vragen om de hobby’s van hun kinderen te beperken tot één per week.

Laten we dus alsjeblief­t stoppen met elke coronamaat­regel te counteren en proberen te omzeilen. Enkel zo kunnen we deze crisis achter ons laten en nog meer menselijk leed vermijden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium