Het Belang van Limburg

Zuid-Afrikaanse virusvaria­nt ontdekt bij vrouw uit Hasselt

- HASSELT Koen Snoekx

Voor het eerst is de meer besmetteli­jke Zuid-Afrikaanse coronavari­ant opgedoken in Limburg. Het gaat om een vrouw uit Hasselt. “De vrouw is niet op reis geweest, dus mogelijk circuleren er nog meer gevallen in Limburg”, zegt Pieter-Jan Van Landegem van eerstelijn­szone Herkenrode.

Na de Britse variant duikt nu voor het eerst ook de meer besmetteli­jke ZuidAfrika­anse variant van het coronaviru­s op in Limburg. De besmetting werd vastgestel­d bij een vrouw uit Hasselt. “De vrouw is niet op reis geweest en heeft het virus dus niet opgedaan in het buitenland”, zegt Pieter-Jan Van Landegem, huisarts in Hasselt en coördinato­r van de eerstelijn­szone Herkenrode. Volgens Van Landegem gaat het om een besmetting “in familiale sfeer”. “Of de vrouw zelf de bron van besmetting is binnen deze familie of een familielid haar besmet heeft, is nog niet helemaal duidelijk. Al vermoeden we wel dat deze familie de besmetting binnen de provincie heeft opgedaan, wat dus wil zeggen dat er mogelijk nog meer gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant in Limburg circuleren.”

Het staal van de besmette vrouw dateert van vorige week woensdag, 20 januari. “Na de besmetting is de vrouw tien dagen in quarantain­e gegaan, dus die quarantain­e loopt nog steeds. We vragen de vrouw om op dag 9 opnieuw een test te doen, om te kijken of er op dat moment nog altijd sprake is van een hoge virale lading”, zegt Van Landegem.

Contact tracing

Nu de Zuid-Afrikaanse variant bij de vrouw aan het licht is gekomen, wordt ook het hele proces van contact tracing overgedaan. “We gaan alle hoog- en laagrisico­contacten van de vrouw herbekijke­n. De hoogrisico­contacten zitten sowieso in quarantain­e, maar mogelijk gaan ook een aantal laagrisico­contacten van de vrouw nu in quarantain­e moeten”, zegt dr. Van Landegem. “Ook de stalen van de besmette personen uit haar directe omgeving zullen getest worden op de Zuid-Afrikaanse variant. We hopen alvast dat deze besmetting niet zal leiden tot een grote uitbraak met deze virusmutat­ie. Het is in ieder geval een goede zaak dat de besmetting heel snel is vastgestel­d en dat we heel snel de nodige maatregele­n hebben kunnen nemen.”

Pieter-Jan Van Landegem Eerstelijn­szone Herkenrode

Dat de Zuid-Afrikaanse variant zo snel werd ontdekt, is te danken aan het labo voor Moleculair­e Diagnostie­k van het Jessa in Hasselt. Dat labo kan via een complexe DNA-analyse, de genoom sequencing, op drie dagen tijd varianten van het virus Sars-CoV-2 in stalen van besmette sporen opsporen. “Uit de 136 stalen die we onderzocht hebben, is tot nu toe één besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant ontdekt. Dat komt dus neer op 0,7 procent”, zegt dr. Brigitte Maes, klinisch bioloog van Jessa. “Het gaat om een staal van 20 januari. Daarvoor vertoonde geen enkel staal de Zuid-Afrikaanse variant. Dit wil zeggen dat die nog niet zo frequent is.” Onderzoek heeft al aangetoond dat de Zuid-Afrikaanse variant, net als de Britse, een stuk besmetteli­jker is dan het eerdere virus. Toch is het nog niet helemaal duidelijk of deze variant ook voor een ernstiger ziekteverl­oop zorgt.

Britse variant

Uit de testen van het labo van Jessa kwamen ook heel wat gevallen van de Britse variant in de regio rond Hasselt naar boven. “Van de 136 onderzocht­e stalen bevatten er 15 de Britse variant. Dat komt dus neer op 11 procent”, zegt dr. Maes. “Voor de Britse variant is er ook een toename te zien tussen week 1 en week 3 van dit jaar. In week 1 was er in 4 procent van de onderzocht­e gevallen sprake van de Britse variant, in week 3 was dat 10 procent.” Waar precies deze besmetting­en zich situeren in de regio van Hasselt, maakte het labo niet bekend. De Braziliaan­se variant werd niet aangetroff­en in de stalen die het labo onderzocht.

 ?? FOTO REUTERS ?? Het staal van de Hasseltse vrouw waarin de Zuid-Afrikaanse variant werd ontdekt, dateert van vorige week woensdag. De vrouw zit sindsdien in quarantain­e.
FOTO REUTERS Het staal van de Hasseltse vrouw waarin de Zuid-Afrikaanse variant werd ontdekt, dateert van vorige week woensdag. De vrouw zit sindsdien in quarantain­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium