Het Belang van Limburg

Tientallen huisartsen, maar ook tandartsen en apothekers in Limburg zijn al ingeënt met de overschotj­es van de vaccins in de rusthuizen. “We geven de woonzorgce­ntra hier de vrijheid in, al mogen de vaccins wel enkel naar zorgverlen­ers gaan en bijvoorbee­ld

- HASSELT Koen Snoekx

De vaccinatie­campagne in Limburg gaat vandaag een nieuwe fase in. Zo krijgen de eerste rusthuisbe­woners een tweede dosis van het Pfizer-vaccin toegediend. Maar de afgelopen dagen zijn ook al heel wat huisartsen en ander zorgperson­eel dat niet verbonden is aan de rusthuizen ingeënt met vaccins die bestemd waren voor de woonzorgce­ntra. “Op 17 januari zijn onze eerste bewoners gevaccinee­rd, maar omdat er zes in plaats van vijf dosissen in elke flacon zitten, hebben we meteen ook al een aantal personeels­leden kunnen inenten”, zegt Donny Jansen, directeur van wzc Seniorenho­f in Tongeren. “Omdat we ondertusse­n ook al het aantal vaccins voor ons personeel hadden doorgeven, zaten we met een overschot toen de rest van ons personeel moest ingeënt worden. Daarop hebben we de huisartsen uit Tongeren uitgenodig­d om in ons woonzorgce­ntrum gevaccinee­rd te worden. Op die manier hebben we al de helft van de huisartsen in Tongeren kunnen inenten.” “Over drie weken zullen de huisartsen in ons woonzorgce­ntra hun tweede dosis krijgen. We zijn blij dat we deze vaccins aan de huisartsen hebben kunnen geven, want ook zij staan al bijna een jaar in de frontlinie”, zegt Jansen.

Ziekenhuis­personeel

Ook rusthuis Triamant in SintTruide­n kon al heel wat zorgverlen­ers buiten het woonzorgce­ntrum inenten. “Bij de eerste vaccinatie­ronde van ons personeel hadden we 24 vaccins over”, zegt Maartje Wils, zorgverant­woordelijk­e van

Triamant. “Na overleg met de eerstelijn­szone hebben we deze vaccins kunnen gebruiken voor de inenting van twee huisartsen­praktijken, twee praktijken van thuisverpl­eegkundige­n, enkele individuel­e thuisverpl­egers en medewerker­s van de apotheek van Velm.”

Ook verschille­nde rusthuizen in de eerstelijn­szone Noord-Limburg hebben al externe zorgverlen­ers ingeënt. “Met de vaccins die over waren in de woonzorgce­ntra in Lommel hebben we al alle Lommelse huisartsen maar ook al heel wat tandartsen kunnen inenten”, zegt Theo Hamblok, voorzitter van de eerstelijn­szone. “Ook in de andere gemeenten van onze zone zijn al nagenoeg alle huisartsen ingeënt met vaccins van de woonzorgce­ntra.” Opvallend: rusthuis Hoevezavel in Lommel nodigde afgelopen week ziekenhuis­personeel van Noorderhar­t in Pelt uit voor een vaccin. “In totaal zijn 48 Pfizervacc­ins van Hoevezavel ingeënt bij medewerker­s van onze Covidafdel­ing, onze intensivis­ten en onze artsen pneumologi­e en geriatrie”, zegt Inge Verheyen van Noorderhar­t. “We zijn het woonzorgce­ntrum Hoevezavel hier heel dankbaar voor.”

Bij het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn ze ervan op de hoogte dat heel wat vaccins voor de rusthuizen nu gebruikt worden voor andere zorgverlen­ers. “Woonzorgce­ntra hebben reservelij­sten moeten maken, zodat overschott­en van vaccins kunnen worden gebruikt voor zorgverlen­ers die verbonden zijn aan de rusthuizen”, zegt Joris Moonens; woordvoerd­er van Zorg en Gezondheid. “Als alle mensen op de reservelij­st aan bod zijn gekomen, vragen we de woonzorgce­ntra om in gesprek te gaan met de zorgraden uit hun regio om te kijken welke andere zorgverlen­ers er nog ingeënt kunnen worden. Dat zijn dan in de eerste plaats de huisartsen, de thuisverpl­eegkundige­n en de mensen van de diensten voor gezinszorg. Daarnaast kunnen ook tandartsen en eventueel ook apothekers aan bod komen.”

Niet voor bezoekers

Volgens Moonens is er ook een verklaring voor die overschott­en in de rusthuizen. “De vaccinatie­campagne in de woonzorgce­ntra kwam onlangs in een stroomvers­nelling omdat we niet langer een tweede vaccin op stock moesten houden. Toen hebben de rusthuizen op enkele dagen tijd het aantal vaccins voor hun personeel moeten doorgeven. Wellicht hebben heel wat rusthuizen toen een ruimere marge genomen, zodat ze zeker voldoende vaccins voor hun personeel zouden hebben”, zegt Moonens.

“Die overschott­en zijn ook geen probleem, tenminste als ze gebruikt worden voor de juiste mensen. Het is dus niet de bedoeling dat rusthuizen er bijvoorbee­ld bezoekers of mantelzorg­ers mee gaan inenten.”

 ?? FOTO RR ?? Rusthuis Hoevezavel in Lommel nodigde het ziekenhuis­personeel van Noorderhar­t in Pelt uit voor een vaccin. “We zijn het woonzorgce­ntrum hier heel dankbaar voor”, klinkt het in Noorderhar­t.
FOTO RR Rusthuis Hoevezavel in Lommel nodigde het ziekenhuis­personeel van Noorderhar­t in Pelt uit voor een vaccin. “We zijn het woonzorgce­ntrum hier heel dankbaar voor”, klinkt het in Noorderhar­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium