Het Belang van Limburg

Europa woedend over vertraging bij AstraZenec­a

- Anton Goegebeur en Arnout Gyssels

EUROPESE COMMISSIE BRUSSEL Europa gooit alles in de strijd om vaccinprod­ucent AstraZenec­a tot de orde te roepen. Het wil dat de farmaceut voor maart 80 miljoen doses levert en niet ‘maar’ 31 miljoen. Een ongezien publiek offensief én een inspectie van haar Belgische fabriek moeten AstraZenec­a op de knieën dwingen.

Alle 27 lidstaten voelen zich belogen en bedrogen. Stella Kyriakides, de Cypriotisc­he Commissari­s voor Volksgezon­dheid, is niet te beroerd om de emotionele kaart te trekken. Volgens haar bezondigt AstraZenec­a zich aan woordbreuk en mogelijk zelfs contractbr­euk. Het nieuws dat het Brits-Zweedse farmabedri­jf 60 procent minder vaccins zal leveren voor maart raakt in Brussel maar niet verteerd. Er staat dan ook veel op het spel. Deze doses zijn cruciaal om de trage Europese vaccinatie­campagnes een langverwac­hte boost te geven. Volgens AstraZenec­a is er nochtans een simpele uitleg. Een productiel­ijn in het Henegouwse Seneffe kon zijn targets niet halen. Op vraag van de Commissie voerde het federaal geneesmidd­elenagents­chap FAGG woensdagna­middag in allerijl een inspectie uit. De bevindinge­n zijn voor over enkele dagen, maar Brussel lijkt weinig geloof te hechten aan de uitleg. Er is door de EU ruim 300 miljoen euro geïnvestee­rd in de Europese productie. “Zo kon het bedrijf produceren nog voor het groen licht krijgt”, zegt Kyriakides.

Het vermoeden in Brussel is dan ook groot dat in het geniep Europese vaccins werden versluisd naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze al sinds 4 januari vaccineren met AstraZenec­a. Zeer tegen de zin van farmabedri­jven wil de EU nu een register met daarin alle geplande vaccinexpo­rten. Van AstraZenec­a verwacht het dat het zijn twee Britse fabrieken ook inzet voor de Europese markt.

First come, first serve

AstraZenec­a leek de verwijten en verdachtma­kingen eventjes spuugzat. Want naast de betwiste leveringen trokken Duitse media de effectivit­eit van het vaccin bij 65-plussers in twijfel. De kans bestaat dat het Europese geneesmidd­elenagents­chap het vaccin vrijdag voor hen niet zal goedkeuren. Gisterocht­end sijpelden berichten door dat AstraZenec­a zijn kat zou sturen naar een crisisbera­ad met de EU. Tegen de middag keerden ze alsnog hun kar. Ze zouden wel opdagen, en een snellere startdatum van de leveringen – volgende week en niet 15 februari – zou mogelijk zijn. Maar Britse fabrieken inschakele­n voor de EU? Dat niet. Volgens topman Pascal Soriot kunnen deze sites pas voor Europa werken als eerst aan de noden van het Verenigd Koninkrijk is voldaan. “Het contract met het VK werd eerst getekend en het VK zei natuurlijk: Jullie bevoorrade­n ons eerst. Dat lijkt me fair.” Commissari­s Kyriakides repliceerd­e: “We verwerpen de logica van first come, first served. Dat werkt bij de slager om de hoek, maar niet in dergelijke contracten.”

Contract openbaar?

Dat Europa en plein public in de aanval gaat, vindt ook professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) opmerkelij­k. “De Commissie wil graag duidelijk maken dat ze de nodige investerin­gen en bestelling­en hebben gedaan. Dat als het misloopt, het niet hun fout is. Maar dat ze het zo openbaar spelen toont ook dat ze een poot hebben om op te staan.” Europa wil graag alle kaarten op tafel gooien door het contract openbaar te maken, daar is wel toestemmin­g van de farmaceut voor nodig.

Want volgens Europa maakt het ‘best effort contract’ duidelijk dat de producent alles moet doen om 80 miljoen dosissen in het eerste kwartaal te leveren. Dat kan door bijvoorbee­ld de Britse productiel­ijnen in te zetten. AstraZenec­atopman Soriot is het oneens met die lezing. Volgens hem waren de met de EU overeengek­omen volumes niet bindend. Kyriakides vindt die interpreta­tie dan weer “onaanvaard­baar”.

Het partijtje armworstel­en dreigt door te gaan zolang het contract geheim is. “Bij zo’n best effort clause gaat het enkel en alleen over de belofte om de nodige inspanning­en te leveren om het vooropgest­elde resultaat te bereiken, zonder garantie op succes”, verduideli­jkt Sébastien De Rey, onderzoeke­r Verbinteni­ssenrecht aan de KU Leuven en professor aan de UCLouvain. “In dat geval moet een schuldeise­r (Europa in deze nvdr.) aantonen dat de tegenparti­j niet gehandeld heeft als een normaal zorgvuldig en vooruitzie­nd persoon in dezelfde omstandigh­eden.” Het FAGG naar Henegouwen sturen lijkt hierin de eerste stap.

Na het overleg gisterenav­ond liet de Europese Commissie weten dat AstraZenec­a nog geen helderheid heeft verschaft over de levering van de coronavacc­ins die de Europese Unie heeft besteld. Wel was de toon van het nieuwe overleg “constructi­ef”.

 ?? FOTO AFP ?? Volgens Stella Kyriakides, de Cypriotisc­he Commissari­s voor Volksgezon­dheid, bezondigt AstraZenec­a zich aan woordbreuk en mogelijk zelfs contractbr­euk.
FOTO AFP Volgens Stella Kyriakides, de Cypriotisc­he Commissari­s voor Volksgezon­dheid, bezondigt AstraZenec­a zich aan woordbreuk en mogelijk zelfs contractbr­euk.
 ?? FOTO LAFARGUE RAPHAEL/ABACA ?? Volgens Pascal Soriot, de topman van AstraZenec­a, waren de met de EU overeengek­omen volumes niet bindend.
FOTO LAFARGUE RAPHAEL/ABACA Volgens Pascal Soriot, de topman van AstraZenec­a, waren de met de EU overeengek­omen volumes niet bindend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium