Het Belang van Limburg

Politie controleer­t weer sporadisch aan de grens

-

GRENSCONTR­OLES BOCHOLT/MAASMECHEL­EN Sinds woensdag worden de Limburgse grenzen weer sporadisch gecontrole­erd door de politie. “Velen weten nog niet dat ze een verklaring op eer nodig hebben. Maar daarvoor gaan we nog niet meteen boetes uitschrijv­en”, klonk het aan de grens in Bocholt en Maasmechel­en.

Tussen woensdag 27 januari en maandag 1 maart geldt er een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland. Iedereen die een buitenland­se reis maakt, moet een verklaring op eer invullen, naast het Passenger Locator Form (PLF). Om dat te controlere­n, gaan de politiezon­es in heel Limburg steekproef­gewijs aan de grens staan. Dat is zo provinciaa­l afgesproke­n.

Geen verklaring op eer

Dat gebeurde woensdag al aan de verschille­nde grenswegen. In Lozen hield de politie Carma ’s middags een tijdlang het verkeer tegen. “Tot nu toe heeft het merendeel van de bestuurder­s een essentiële reden om de grens over te steken”, zei inspecteur Kuypers. “We merken wel dat een aantal mensen nog niet weten dat ze een verklaring op eer moeten laten zien. Het gaat vooral over Nederlande­rs. Ze hebben bijvoorbee­ld wel een werkattest bij, maar weten nog niet dat ze ook die verklaring op eer nodig hebben.” “Omdat dat pas vanaf vandaag verplicht is, schrijven we voorlopig nog geen boetes uit als duidelijk is dat iemand een geldige reden heeft.”

Ook aan de grens op de E314 in Maasmechel­en treedt de politie voorlopig nog sensibilis­erend op. Ook daar wisten heel wat mensen niet dat ze een verklaring op eer moeten voorleggen. “We hebben vandaag een veertigtal wagens gecontrole­erd”, zegt hoofdinspe­cteur Jean Fiddelaers van de wegpolitie Limburg. “Allemaal hadden ze een geldige reden. Maar velen van hen wisten nog niet dat ze een verklaring op eer bij moesten hebben. Vanaf volgende week zullen we strenger optreden. Wie dan geen verklaring op eer heeft, krijgt een boete en wordt teruggestu­urd.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In Lozen (Bocholt) controleer­de de politie Carma woensdagmi­ddag een tijdlang de grensoverg­ang.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In Lozen (Bocholt) controleer­de de politie Carma woensdagmi­ddag een tijdlang de grensoverg­ang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium