Het Belang van Limburg

Nieuwe regels moeilijk voor sommige clubs: “Buiten trainen is onverantwo­ord”

- Hanne De Belie

BUITENSCHO­OLSE ACTIVITEIT­EN HASSELT/OPGLABBEEK/ LEOPOLDSBU­RG

Dinsdag werd een akkoord bereikt over de buitenscho­olse activiteit­en voor kinderen en jongeren: ieder kind kiest één hobby per week, om te veel contacten te vermijden. Dat akkoord wordt wellicht tegen het einde van de week in een ministerie­el besluit gegoten, zodat de regels vanaf het weekend ingaan. Over het deeltijds kunstonder­wijs was er even onduidelij­kheid, maar de nieuwe regels gelden ook voor de muziekscho­ol en tekenles. “Het is geen hobby als een ander, maar dit zijn ook buitenscho­olse activiteit­en, waar kinderen samenkomen in een bubbel die anders is dan de bubbel op school”, laat de woordvoerd­er van Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA) weten. En dat betreurt de Onderwijsv­ereniging van Steden en Gemeenten. “De academie is nochtans geen hobbyclub, maar een onderwijsv­orm met curricula en evaluaties. Zonder duidelijk engagement komt dit onder druk”, klinkt het.

Hartversch­eurend

“Kinderen zouden niet voor een hartversch­eurende keuze gesteld mogen worden”, reageert Sara Lambrecht, directeur van het Stedelijk Conservato­rium voor Muziek, Woord en Dans in Hasselt. “Als het allemaal vrijblijve­nd wordt, wordt het moeilijk om de doelstelli­ngen te halen en competenti­es onder de knie te krijgen. De kans is dus groot dat een kind dat zijn muziekless­en mist, het jaar opnieuw moet doen. Dat is heel vervelend. We moeten intern ook nog bekijken hoe we de regels kunnen omzetten in de praktijk. Voor notenleer zitten ze in klassen van twintig. Als we de klassen in twee moeten delen, heeft dat gevolgen voor de lessenroos­ters, lokalen en leerkracht­en.”

Niet opdelen

Ook turnclub Sta Paraat uit Hasselt zit met de handen in het haar. “Ik denk niet dat ze erg goed hebben nagedacht bij dat getal tien”, zegt voorzitter Eveline Strackx. “Voor ons is het praktisch niet haalbaar om alles geregeld te krijgen. De meeste groepen op recreatief niveau trainen met 24 kinderen. Die moet je dus meteen in drie delen. Op het hoogste niveau geeft die bubbel van tien nog meer problemen. Een grote sporthal kan je misschien nog opdelen met tussenscho­tten, maar onze turnhal niet. Onze competitie­turnsters trainen twaalf tot vijftien uur per week. Als je dat moet halveren is het rampzalig voor de competitie. In mei en juni hebben we de matten en de balk naar buiten gehaald. Toen was het 25 graden. Nu is het 5 graden en regent het: buiten trainen is dus onverantwo­ord.”

HOBBY’S

Twee bubbels

Voetbalclu­b de Kabouters in Opglabbeek is vooral tevreden dat er voor de +12-jarigen een versoepeli­ng komt. “Wij kunnen ons perfect aan de nieuwe regels houden”, zegt secretaris Koen Thielens. “Onze ploegen van vijftien spelers kunnen we gewoon in twee splitsen. Op een veld hebben we voldoende plaats om die twee bubbels tegelijk te laten trainen, met één trainer die op afstand de instructie­s geeft. Voor de kleintjes hebben we extra trainers, ook dat is geen probleem. We gaan sowieso niet competitie­gericht trainen. Het belangrijk­ste is dat de kinderen hun zinnen kunnen verzetten: het fungehalte telt nu.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Turnclub Sta Paraat zit met de handen in het haar.
FOTO SVEN DILLEN Turnclub Sta Paraat zit met de handen in het haar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium