Het Belang van Limburg

Uw vragen beantwoord: mag mijn kind naar de scouts en een week later gaan voetballen?

-

Eén hobby per kind per week. De nieuwe regels rond buitenscho­olse activiteit­en lijken duidelijk, toch hebben zowel ouders als clubs nog vragen. De woordvoerd­er van minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA) geeft antwoord.

Je kind mag 1 hobby per week kiezen: mag het dan de ene week naar de scouts, en de andere week naar de voetbaltra­ining?

“Dat kan: het gaat er vooral om niet te veel bubbels simultaan te combineren.”

Stel: je kind volgt privéles zwemmen of piano: mag het daarnaast ook een hobby in groep kiezen?

“Het is blijkbaar zeer verleideli­jk om bij elke nieuwe maatregel meteen op zoek te gaan naar mogelijke achterpoor­tjes. Dit is een moment waarop iedereen verantwoor­delijkheid moet opnemen en het aantal bubbels moet beperken.”

Mag een grote sporthal opgedeeld worden, zodat meerdere bubbels van 10 tegelijk kunnen trainen?

“Activiteit­en gaan zoveel mogelijk buiten door. Maar op een voldoende groot terrein kunnen verschille­nde bubbels terecht, op voorwaarde dat ze niet met elkaar in contact komen en natuurlijk ook afzonderli­jke begeleidin­g krijgen.”

Mogen clubs nog vriendscha­psmatchen spelen tegen clubs uit de buurt?

“Neen. Binnen de bubbel kan je wedstrijdj­es doen, 5 tegen 5, maar er zijn geen contacten met andere bubbels en dus ook geen matches.”

Mogen contactspo­rten zoals judo ook opnieuw trainen? Al is het buiten: afstand bewaren is wel erg moeilijk.

“Intense fysieke contacten worden maximaal vermeden. Judo is al niet heel evident buiten in de winter, maar het is ook gewoon te veel fysiek contact.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium