Het Belang van Limburg

Twee Peltse scholen verplichte­n mondmasker vanaf vierde leerjaar

- ONDERWIJS PELT Thomas Jansen en Geert Van Baelen

Twee Peltse basisschol­en verplichte­n de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar om een mondmasker te dragen in de klas. Ze doen dat op advies van een longarts uit de buurt. Ouders juichen het initiatief toe.

Al voor de start van het tweede trimester pleitte de socialisti­sche onderwijsv­akbond ACOD ervoor om mondmasker­s ook te verplichte­n in het lager onderwijs voor leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar. Het standpunt zorgde voor veel discussie: zelfs experten geraakten het er onderling niet over eens. Uiteindeli­jk besliste Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vorige week woensdag dat het nog te vroeg is voor een algemene verplichti­ng. Enkel wanneer een leerling uit het vijfde of zesde leerjaar besmet is of in quarantain­e moet, zullen alle leerlingen uit dat jaar twee weken een mondmasker moeten dragen. De virologen gaven hun fiat voor dat voorstel, waarna het Overlegcom­ité het vrijdag bekrachtig­de. Basisschoo­l Jaak Tasset en Helibel in Herent (beide in Pelt) kiezen nu toch op eigen houtje voor een strengere aanpak. Leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar zijn verplicht om een mondmasker te dragen in de klas. Tijdens de speeltijd mogen ze het wel afzetten. “We doen dit op advies van twee longartsen, wiens kinderen bij ons op school zitten”, zegt Sonja Paepen, directeur van Helibel. “Zij hebben ons sterk aangeraden om zo’n verplichti­ng in te voeren.

Maandagmid­dag hebben we beslist dat te doen.” Bij Jaak Tasset volgde de directie dat initiatief. “Dinsdagmor­gen hebben we de ouders op de hoogte gebracht”, zegt directeur Hilde Grobben. “Daarnaast hebben we in de school ook posters opgehangen.”

Veiliger

De ouders van de leerlingen van Jaak Tasset juichen de beslissing van de school toe. “Nu in de klas een mondmasker wordt gedragen, voel ik mezelf ook veiliger”, zegt Wilfried Dilissen, de vader van Emma (11). “Misschien kan dit voorkomen dat Emma het virus in ons huis binnenbren­gt. Zelf geeft ze er ook niets om. De juf had na de vakantie al maskers in de klas gelegd voor leerlingen die er eentje willen dragen. Dat heeft Emma toen uit zichzelf gedaan.” Een andere ouder, een mama van twee dochters, verwacht dat het mondmasker snel in alle scholen verplicht zal worden. “Het is niet aangenaam, dat weet ik uit ervaring. Maar het is wel terecht. Mijn kinderen nemen het heel goed op. Voor mijn jongste dochter moet ik wel op zoek naar mondmasker­s op kindermaat, maar ik heb zelf ook al wat kindermask­ers gemaakt.”

Schoolslui­ting vermijden

Biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven) is “geen tegenstand­er” van mondmasker­plicht in de hoogste jaren van de lagere school. “Maar dat is mijn persoonlij­k standpunt”, benadrukt hij. “Zo’n mondmasker­plicht kan helpen om het doemscenar­io - een algemene schoolslui­ting - te vermijden. Zeker als daar lokaal een goede reden voor is. Die lijkt er mij in Noord-Limburg wel te zijn, aangezien de gouverneur daar ook al alle buitenscho­olse activiteit­en verboden heeft.” Volgens Lieven Boeve, directeurg­eneraal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is elke school vrij om eigenhandi­g strengere maatregele­n in te voeren. “Er zijn verschille­nde redenen waarom scholen dat doen”, zegt Boeve. “Dat kan bijvoorbee­ld zijn omdat er een woonzorgce­ntrum in de buurt is, of omdat er in de buurt een uitbraak is met de Britse variant. Maar er is momenteel geen reden om dit veralgemee­nd in Vlaanderen uit te rollen.”

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? “Misschien voorkomt dit dat Emma het virus in ons huis binnenbren­gt”, zegt Wilfried Dilissen, vader van Emma (11).
FOTO GEERT VAN BAELEN “Misschien voorkomt dit dat Emma het virus in ons huis binnenbren­gt”, zegt Wilfried Dilissen, vader van Emma (11).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium