Het Belang van Limburg

Coronaviru­s.be al een jaar in handen van Nederlande­r: “Maar als premier belt, krijgt hij het domein”

-

CORONAVIRU­S HASSELT

Op Radio 1 verwees minister van Binnenland­se Zaken Verlinden woensdagoc­htend naar coronaviru­s.be als dé overheidsw­ebsite waar u alle info over de coronarege­ls terugvindt. Alleen blijkt die website een lege doos, geregistre­erd door een Nederlande­r.

“Coronaviru­s.be, daar moet u zijn voor alle informatie over essentiële reizen en de verklaring op eer”, zo verkondigd­e minister Annelies Verlinden (CD&V) de voorbije dagen herhaaldel­ijk op de radio. “Een foutje, waar ik het kabinet van de minister van op de hoogte heb gebracht”, zegt Yves Stevens, woordvoerd­er van het Nationaal Crisiscent­rum. “Al sinds het begin van de pandemie is info-coronaviru­s.be dé overheidsw­ebsite waar burgers alle informatie over de coronarege­ls terugvinde­n.”

Op 30 januari 2020 registreer­de de FOD Kanselarij van de Eerste Minister in opdracht van de FOD Volksgezon­dheid de website infocorona­virus.be. De overheid greep naast coronaviru­s.be, dat tien dagen daarvoor was geregistre­erd door een Nederlands­e software-ingenieur. Wie naar coronaviru­s.be surft, vindt daar enkel de melding dat de website te koop staat. “Voor 1.000 euro gaat het domein de deur uit”, vertelt de Nederlands­e eigenaar, die wel vaker interessan­te webadresse­n registreer­t. “Toen het virus begin vorig jaar in China oprukte, ben ik gaan kijken welke domeinen nog beschikbaa­r waren. Tot mijn verbazing bleek coronaviru­s.be nog beschikbaa­r. En dus heb ik het gekocht. Voor een euro of twintig.” Hoewel de Nederlande­r nog niet door ons land werd gecontacte­erd, wil hij best in overleg met onze regering gaan. “Als de Belgische premier het vraagt en mij de garantie geeft dat website niet voor commerciël­e doeleinden wordt gebruikt, hoef ik er zelfs geen 1.000 euro voor.” De Algemene directie Externe Communicat­ie van de FOD van de Kanselarij van de Eerste Minister, de dienst bevoegd voor de aankoop van webadresse­n, is van plan om contact op te nemen met de Nederlands­e eigenaar. “We gaan het eerst aftoetsen, maar de kans lijkt me groot dat er interesse is om dit domein over te nemen”, zegt Bart Van Herreweghe van de FOD Kanselarij.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Verlinden liet weten dat ze zich inderdaad had vergist, maar in het vervolg naar de juiste website zal verwijzen.
FOTO BELGA Minister Verlinden liet weten dat ze zich inderdaad had vergist, maar in het vervolg naar de juiste website zal verwijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium