Het Belang van Limburg

Somers wil erkenning van Houthalens­e moskee intrekken

Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) is de procedure opgestart om de erkenning van de Yesil Camii-moskee in Houthalen in te trekken. Aanleiding zijn de homofobe uitspraken op sociale media van de imam. Die heeft van staatssecr­etaris Sammy Mahdi (CD&V)

- Liliana Casagrande en Zahra Boufker HOUTHALEN-HELCHTEREN

Yesil Camii in Houthalen staat bekend als de ‘Groene moskee’ en behoort tot de koepel van de Turkse staatsmosk­eeën Diyanet. De moskee is erkend en kan daardoor een imam vanuit Turkije laten overkomen. Die imams krijgen doorgaans voor enkele jaren een visum en worden betaald door de Turkse overheid.

Deze imam verblijft sinds maart 2018 in Houthalen maar is ook al eerder hier geweest. De man heeft zowel op de Facebookpa­gina van de moskee als op zijn eigen Facebookpa­gina homofobe uitspraken gedaan. Hij deelde ook een bericht waarin hij Ali Erbas steunt, de directeur van Diyanet in Turkije die de LGBT-gemeenscha­p aangevalle­n had tijdens het vrijdaggeb­ed. Verder bedankte hij iemand die beweerde dat “homoseksua­liteit een virus is van het kapitalism­e en de democratie”.

Decreet

“Daarnaast deelde de officiële Facebookpa­gina van Yesil Camii een lang bericht van de Turkse Diyanet waarbij er werd uitgelegd dat homoseksua­liteit in de islam verboden is omdat het de toekomst en de familie ondermijnt en zo dus één van de grootste bedreiging­en is voor de maatschapp­ij”, laat Vlaams minister van Samenleven Somers weten.

“Deze feiten tonen opnieuw het belang aan van een Vlaamse bestuurlij­ke informatie- en screenings­dienst”, zegt Somers. “Het nieuwe erkennings­decreet dat in september 2021 in werking treedt, zorgt daarvoor.” Volgens het nieuwe decreet mogen moskeeën ook niet meer onder invloed staan van een buitenland­se organisati­e en wordt het dus in de praktijk onmogelijk om Diyanet-imams te laten overkomen.

Staatsveil­igheid

De feiten zouden vastgestel­d zijn door de Staatsveil­igheid die de moskeeën blijkbaar zeer goed in de gaten houdt. De moskee krijgt wel nog de kans om zich te verdedigen. Ook de provincier­aad, de gemeentera­ad van HouthalenH­elchteren en de federale minister van Justitie Vincent van Quickenbor­ne (Open Vld) moeten nu binnen de zestig dagen een advies geven over de erkenning.

De moskee zal in elk geval niet zelf moeten voorstelle­n om de imam terug naar Turkije te sturen. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft namelijk al beslist om zijn visum niet te verlengen. De imam heeft gisteren het bevel gekregen om het land te verlaten.

Daar krijgt hij nu dertig dagen de tijd voor. “Wie haat komt zaaien in onze maatschapp­ij heeft hier geen plaats”, zegt Mahdi. “Ik til zwaar aan homofobe uitspraken die gebeuren binnen een geloofsgem­eenschap. Als imam heb je een voorbeeldf­unctie. Al zeker als je ooit het recht hebt gekregen om in België te mogen werken.”

“Kort door de bocht”

Het moskeebest­uur leek gisteren zeer verrast door de beslissing van Somers. “Wij wensen ons als bestuur te distantiër­en van desbetreff­ende uitspraken”, klinkt het in een reactie. “We wachten op de officiële correspond­entie en zullen in volledige transparan­tie onze medewerkin­g verlenen aan het onderzoek.”

Ook de Houthalens­e burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) neemt de aanklacht ernstig. “Discrimine­rende boodschapp­en die tegen de democratis­che rechtsstaa­t ingaan, zijn onwettig”, zegt Yzermans. “Onze gemeente draagt gelijkwaar­digheid en verdraagza­amheid hoog in het vaandel. We zijn een regenboogg­emeente. Wij komen al jaren op voor de gelijke rechten van iedereen, ongeacht religie, afkomst of geaardheid.” In het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren zetelen drie schepenen van Turkse origine. “Voor mij lijkt dit meer op een individuee­l probleem dat niet ten laste van de hele gemeenscha­p kan worden gelegd”, reageerde Mustafa Aytar (sp.a). Dat vindt ook zijn collega Muhammet Oktay van Groen: “Ik vind het erg dat een volledige gemeenscha­p ter verantwoor­ding wordt geroepen door de daad van één individu.” Dat Somers meteen de procedure opstart om de erkenning in te trekken, is volgens Oktay “kort door de bocht”. Schepen Kanli Göskal (CD&V) wilde niet reageren.

“Wie haat komt zaaien in onze maatschapp­ij heeft hier geen plaats. Als imam heb je een voorbeeldf­unctie”

Sammy Mahdi (CD&V)

Staatssecr­etaris voor

Asiel en Migratie

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De Yesil Camii-moskee in Houthalen dreigt zijn erkenning te verliezen na homofobe uitspraken op sociale media van hun imam, die ze uit Turkije lieten overkomen. De imam zelf heeft gisteren het bevel gekregen om het land te verlaten.
FOTO RAYMOND LEMMENS De Yesil Camii-moskee in Houthalen dreigt zijn erkenning te verliezen na homofobe uitspraken op sociale media van hun imam, die ze uit Turkije lieten overkomen. De imam zelf heeft gisteren het bevel gekregen om het land te verlaten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium