Het Belang van Limburg

Eindtermen draaien bijna zeker uit op procedure voor Grondwette­lijk Hof

- ONDERWIJS BRUSSEL Liliana Casagrande

Het ziet ernaar uit dat de eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs vandaag alvast in de commissie worden goedgekeur­d zonder al te grote aanpassing­en. In dat geval is de kans groot dat enkele katholieke schoolbest­uren naar het Grondwette­lijk Hof stappen.

Het is al langer bekend dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen niet gelukkig is met de eindtermen. Maar de koepel wacht op de goedkeurin­g van het decreet om dit aan te vechten. “Na de ernstige kritiek van de Raad van State rekenen we op een grondige versoberin­g van de eindtermen”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Eindtermen zijn normaal gezien de minimale doelen die leerlingen moeten halen. Maar volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen is die lijst aan eindtermen zo lang en zo gedetaille­erd dat leerkracht­en en scholen geen tijd meer over hebben voor hun eigen projecten. “Voor ons mogen eindtermen maximaal 70 procent innemen, waardoor de school en de leraren minstens 30 procent overhouden voor eigen inbreng. Maar zoals de eindtermen nu zijn geformulee­rd, nemen ze soms meer dan 100 procent van de lestijd in.” Als er niet genoeg aan het decreet gewijzigd wordt, trekt de onderwijsk­oepel naar het Grondwette­lijk Hof met als argument de aantasting van de vrijheid van onderwijs. “Het zullen in de eerste plaats een aantal schoolbest­uren zijn die naar de rechtbank trekken. Maar eerst zal onze raad van bestuur zich daar nog over uitspreken.”

Praktijkco­mmissie

Toch is de regering niet helemaal ongevoelig voor de kritiek. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft in december nog aangekondi­gd om een praktijkco­mmissie op te richten. Die moet na één schooljaar de haalbaarhe­id van de eindtermen voor de studierich­tingen in TSO, KSO en BSO nagaan. “Dat voorstel komt van ons”, zegt Vlaams Parlements­lid Jo Brouns (CD&V).

“De regering heeft dat opgenomen in haar besluit.” Maar daarmee is het katholiek onderwijs niet gepaaid. “Dat geeft aan dat de Vlaamse regering zelf twijfelt”, vindt Boeve. “Want waarom keurt ze dan de eindtermen goed en versobert ze die niet meteen? En waarom gaat de minister voorbij aan het gebrek aan vrije ruimte in het ASO, bijvoorbee­ld om meer artistieke vorming, extra wiskunde, seminaries of Duits te organisere­n?

TSO en BSO hebben dan weer problemen met de technische vorming. Leerkracht­en krijgen te weinig tijd voor zowel leerlingen die extra hulp nodig hebben als voor leerlingen die je extra moet uitdagen. Zo organiseer je een niveaudali­ng.”

Overgangsj­aar

De nieuwe eindtermen gaan in september in. Intussen zijn er ook al nieuwe leerplanne­n geschreven.

Is het niet te laat voor actie? “Ons eerste voorstel tot versoberin­g dateert van oktober. Dat had in zes weken afgerond kunnen zijn, maar minister Weyts nam onze uitgestoke­n hand niet aan. Intussen hebben we ontwerplee­rplannen gepublicee­rd op basis van de huidige eindtermen. Als het Grondwette­lijk Hof deze set eindtermen opschort, voorzien we voor scholen een overgangsj­aar waarbij ze alvast aan de slag kunnen met de krachtlijn­en van de nieuwe leerplanne­n.”

“Wij begrijpen dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen bezorgd is”, zegt Jo Brouns. “Maar het is gewoon moeilijk om in te schatten of de eindtermen haalbaar zijn. Hoeveel lestijden heb je hiervoor nodig? Daarom dat we voorstelle­n dat de inspectie alvast het eerste jaar mild is.”

“Die eindtermen lijken op een machtsstri­jd tussen het katholiek onderwijs en de minister waar de leerlingen en de leerkracht­en de dupe van worden”, vindt Johan Danen, Vlaams Parlements­lid voor Groen. “De minister had moeten bemiddelen.” Al heeft Danen ook vragen bij de late kritiek van de katholieke koepel. “Ze zaten zelf aan tafel. Was de werkwijze dan niet goed?”

 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? De nieuwe eindtermen gaan in september in.
FOTO GETTY IMAGES De nieuwe eindtermen gaan in september in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium