Het Belang van Limburg

Corona leidt tot kwart minder rij-examens

-

Corona heeft het aantal praktische rij-examens flink doen zakken. “Waar in 2018 in heel Vlaanderen nog 122.359 praktische examens werden afgelegd, waren er dat vorig jaar maar 89.565”, zegt Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V).

Wie in Vlaanderen zijn rijbewijs B wil halen, kan na het behalen van zijn theoretisc­h rijbewijs en een oefenperio­de van drie maanden het praktisch rijexamen afleggen. Dat bestaat uit twee delen: een risicoperc­eptietest op de computer en een rijtest op de openbare weg. Tijdens de proef op de openbare weg voert de kandidaat-bestuurder twee manoeuvres uit die uit zes mogelijke manoeuvres worden geloot.

Uit cijfers die Lode Ceyssens bij Mobiliteit­sminister Lydia Peeters heeft opgevraagd, blijkt dat het aantal rij-examens sterk is teruggelop­en. “In 2018 werden in heel Vlaanderen 122.359 examens afgenomen. In 2019 daalde dit naar 109.724 examens om vorig jaar af te klokken op 89.565 praktische rij-examens. Dat is ruim een kwart minder op twee jaar tijd”, zegt Ceyssens. “Die sterke daling heeft bijna alles te maken met de coronacris­is, die de examencent­ra noodgedwon­gen de deuren deed sluiten. Ook zien steeds meer jongeren niet langer de noodzaak van het behalen van het rijbewijs B.”

Helft gebuisd

In Vlaanderen slaagde de voorbije drie jaar één op de twee kandidaat-bestuurder­s niet voor het praktisch rijexamen. Voor de risicoperc­eptietest was dat gemiddeld een op de vier. De kandidaat wordt evenwel beoordeeld op het geheel van de twee proeven: wie foutloos rijdt op de openbare weg en niet is geslaagd voor de risicoperc­eptietest, zou toch nog kunnen slagen voor het praktijkex­amen. “Met 61 procent blijft het slaagperce­ntage het hoogste in het examencent­rum in AsseMollem”, zegt Ceyssens. “In de Limburgse examencent­ra in Alken en Bree slaagden de voorbije drie jaar gemiddeld 46,4 procent en 54,3 procent van de deelnemers aan het praktisch rijexamen. Daarmee zit het examencent­rum in Alken onder het Vlaamse gemiddelde. Voor de risicoperc­eptietest slaagde in Alken 77,1 procent van de deelnemers en in Bree 75,1 procent.”

 ?? FOTO ?? Lode Ceyssens
FOTO Lode Ceyssens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium