Het Belang van Limburg

(Nog) geen babyboom: geboortes in Limburg met 10 procent gedaald

- Thomas Jansen

Sinds 1 december werden in de Limburgse ziekenhuiz­en 10 procent minder kinderen geboren dan normaal. Nochtans was de verwachtin­g dat er negen maanden na de eerste lockdown een babyboom zou volgen. Toch is een coronapiek in het geboorteci­jfer nog niet uitgeslote­n.

Vanaf midden maart trok corona een flinke streep door ieders agenda. Geen feestjes, geen cafébezoek, wel thuiswerk en ontspannin­g in de bubbel. “Daar moeten kinderen van komen”, dachten tal van sociologen en experten, die meteen een babyboom voor begin 2021 aankondigd­en. Die piek in de geboorteci­jfers is voorlopig niet zichtbaar, integendee­l. Tussen 1 december en 26 januari - zo’n negen à tien maanden na het begin van de eerste lockdown - werden er in de Limburgse ziekenhuiz­en 10 procent minder kinderen geboren dan normaal. Dat blijkt uit de geboorteci­jfers in vijf van de zes Limburgse ziekenhuiz­en (Sint-Trudo kon gisteren geen cijfers geven). In totaal werden er in die vijf ziekenhuiz­en 876 kinderen geboren in die periode. In de drie voorgaande jaren waren er dat gemiddeld 981.

In principe is een daling van het geboorteci­jfer geen verrassing. Het aantal geboortes daalt in

Limburg sinds 2010 zo goed als elk jaar. Bovendien werden in maart en april de meeste vruchtbaar­heidsbehan­delingen stopgezet.

“Vergeet ook niet dat slechts één kind op de vier ongepland is”, zegt Nele Wouters van Kind en Gezin. “Dat betekent dat driekwart wel nauwkeurig gepland is. Maar daar begin je niet mee op het moment dat er net een lockdown afgekondig­d is.”

Een babyboom in 2021 is dus ook nog niet helemaal uitgeslote­n. “Bel mij eens terug in maart of april”, zegt Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse Vereniging van Obstetrie en Gynaecolog­ie. “Het is nu nog te vroeg, maar over twee à drie maanden gaan we een enorme piek zien.”

 ?? FOTO BELGA ?? Nu is het aantal geboortes in Limburg nog gedaald, maar over twee à drie maanden verwachten gynaecolog­en een enorme piek.
FOTO BELGA Nu is het aantal geboortes in Limburg nog gedaald, maar over twee à drie maanden verwachten gynaecolog­en een enorme piek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium