Het Belang van Limburg

Frankrijk zoekt 36 jaar na moord op Grégory (4) naar DNA van ‘de raaf’

- Tommy Huyghebaer­t

FRANKRIJK

COLD CASE

De ouders van Grégory Villemin hopen vurig dat de nieuwste opsporings­technieken alsnog tot een oplossing leiden in Frankrijks bekendste cold case. Ze eisen dat de negen DNA-sporen in het dossier opnieuw worden onderzocht: DNA dat werd gevonden op anonieme brieven, op een spuit en op de kleren van Grégory, die op 16 oktober 1984 dood werd teruggevon­den in een rivier in Lépanges-sur-Vologne in de Vogezen. Ze hopen op een ‘genetische robotfoto’ van de moordenaar. Justitie gaat ook het DNA onderzoeke­n van 37 mensen uit de entourage van de ouders van wie nog nooit een staal werd afgenomen.

Bovendien gaan experts in de nationale DNA-databank op zoek naar mensen die familiaal gelinkt zijn met de moordenaar. Naast de technische nieuwighed­en hopen de ouders nog altijd dat door de hernieuwe aandacht voor de zaak een kroongetui­ge zal opstaan. Ze kunnen niet geloven dat niemand destijds iets heeft gezien.

Moeder verdacht

Op de dag dat kleine Grégory vastgebond­en aan handen en voeten werd teruggevon­den in de rivier, ontvingen zijn ouders een brief van de geheimzinn­ige le corbeau (de raaf), waarin deze de moord opeiste. Maar de raaf is nooit ontmaskerd.

Wel zijn er in de loop der jaren een groot aantal mensen verdacht in de zaak. Zo werden een oom, een tante en een schoonzus van Grégory’s vader opgepakt op verdenking van medeplicht­igheid. Zelfs van de moeder werd even gedacht dat zij ‘de raaf’ was en haar zoon hielp ontvoeren, omdat Grégory haar had zien rollebolle­n met een aangetrouw­de neef. Ook die neef zat vier maanden vast, maar werd vrijgelate­n omdat het bewijs tegen hem flinterdun was. Hij werd kort na zijn vrijlating een kogel door het hoofd geschoten door de vader van Grégory. Die zat daarvoor bijna vijf jaar in de cel.

Over de ophefmaken­de cold case is al een film en in 2019 ook de Netflix-docuserie Who killed little Gregory? gemaakt. Of er binnenkort een extra aflevering komt, hangt af van de resultaten van het nieuwe onderzoek.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? De moord op Grégory Villemin houdt Frankrijk al meer dan 36 jaar in de ban.
FOTO AFP De moord op Grégory Villemin houdt Frankrijk al meer dan 36 jaar in de ban.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium